«Господь знову посилає двох пастирів для свого стада… Це великий знак запевнення Його присутності серед нас», - Глава УГКЦ у Стрию
  • Нед, 25/05/2014 - 03:11

Існує образ, який, на мій погляд, найкраще показує, ким є Бог, в котрого ми віримо. Святе Письмо каже, що Бог є Пастирем. Він, як Пастир, піклується про нас, боліє нашими болями і перебуває з нами. Як Пастир, Він має три важливі риси: божественне душпастирство, тобто турбота про добро своїх овець; Пастир, що збирає овечок у спасенне стадо; Пастир, який годує овець, живлячи їх на найкращих пасовиськах. Маючи такого Бога-Пастиря, ми сповнюємося радістю і надією.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії 24 травня 2014 року в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у Стрию. Глава УГКЦ завітав до свого родинного міста з нагоди інтронізації владики Тараса (Сеньківа) та єпископської хіротонії владики Богдана (Манишина).

Крім цього, як зауважив на проповіді Глава Церкви, цього дня святкується ще й пам'ять двох рівноапостольних просвітителів слов’ян – Кирила і Методія. «Господь вибрав цих двох братів-єпископів і послав їх з проповіддю Божого Слова на зрозумілій для слов’ян мові. Вони розпочали свою місійну діяльність на півдні України – в Криму», – зауважив проповідник.

Звертаючись до стрийських єпископів, Першоієрарх УГКЦ підкреслив, що Господь знову посилає двох пастирів для свого стада, зокрема в Стрийську єпархію: «Ми сьогодні урочисто впровадили на престіл стрийських єпископів – нового Правлячого Архиєрея владику Тараса (Сеньківа) та хіротонізували нового єпископа-помічника Богдана (Манишина). Це великий знак запевнення присутності Доброго Пастиря серед нас», – зазначив він. За словами Глави Церкви, єпископи мають стати двома руками Христа, який йде шукати своїх загублених овець, потішати, обтирати їхні сльози і збирати в одне стадо.

Наостанок Блаженніший Святослав закликав усіх  помолитися за чесні вибори. А наприкінці відбувся Чин коронування коронами, які благословив Папа Франциск, чудотворної ікони Ліської Богородиці.

Додамо, що участь в богослужінні взяли: Апостольський Нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон, Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільський Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин), владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Кеннет (Новаківський), єпарх Нью-Вестмінстерський, владика Ярослав (Приріз),єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Дмитро (Григорак), єпарх Бучацький, владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Йосиф (Мілян),єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архиєпархії, владика Євген (Попович), єпископ-помічник Перемисько-Варшавської архиєпархії, владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, владика Ніл (Лущак), єпископ-помічник Мукачівської єпархії ГКЦ, владика Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії, владика Леон Малий, єпископ-помічник Львівської архидієцезії.

Департамент інформації УГКЦ