Господи, додай нам віри! На молитві «Ангел Господній» з Папою
  • Нед, 06/10/2013 - 16:02

Щонеділі, вже годину перед полуднем, не тільки площа святого Петра у Ватикані, але й прилеглі площі та вулиці, дуже швидко і щільно заповнюються римлянами, прочанами та побожними туристами з усього світу, які поспішають на молитву «Ангел Господній» з Папою.

Опівдні 6 жовтня, з вікна своєї бібліотеки в Апостольському палаці, привітавши присутніх, Святіший Отець, насамперед, висловив подяку Господеві за день, пережитий у п’ятницю в місті Ассізі, де він, до речі, побував вперше, а це його паломництво відбулось саме у празник святого Франциска з Ассізі. Папа також подякував мешканцям Ассізі за гарячий прийом.

Роздумування перед молитвою «Ангел Господній» Папа присвятив уривкові з недільної Євангелії від святого Луки, який починається словами: «Апостоли сказали Господеві: «Додай нам віри» (Лк 17,5). «Мені здається, – сказав Папа, – що всі ми можемо повторити це прохання. Також і ми, як і апостоли, кажемо Ісусові: «Додай нам віри!» Так, Господи, наша віра маленька, наша віра слабка, квола, але ми жертвуємо Тобі її такою, якою вона є, щоб Ти її збільшив».

Святіший Отець запросив усіх тричі повторити слова: «Господи, додай нам віри" і десятки тисяч людей, присутніх на молитві, повторили за ним ці слова.
«І що на це нам відповідає Господь? – запитав Єпископ Риму. – Він відповідає: «Якби ви мали віру, як зерно гірчичне, сказали б цій шовковиці: Вирвися з корінням і посадися в морі, – вона б послухала вас» (Лк, 17,6). Гірчичне зерно дуже маленьке, однак, Ісус каже, що вистачить мати ось таку, маленьку, але щиру віру, щоб зробити речі по-людському неможливі, немислимі».

Святіший Отець навів приклад звичайних, скромних людей, які своєю дуже сильною вірою насправді зрушують гори. Наприклад, деякі матері чи батьки, які виходять назустріч дуже важким ситуаціям, або деякі важкохворі, які передають спокій тим, хтоїх відвідує. Саме завдяки своїй вірі ці люди не вихваляються тим, що роблять, але кажуть так, як радив Ісус: «Ми – слуги непотрібні, виконали те, що повинні були зробити» (Лк, 17,10). «Скільки-то людей серед нас має таку сильну, покірну віру, яка чинить багато добра!» – наголосив Папа Франциск.

Святіший Отець також окремо згадав місіонерів, чоловіків і жінок, які долають різного роду труднощі, щоб нести Христову Благовість, адже місяць жовтень в католицькій Церкві присвячений місіям. «Це, однак, стосується всіх, кожен із нас, у власному щоденному житті може дати свідчення Христові , – наголосив Папа, – Божою силою, силою віри. Малесенька віра, яку ми маємо, є, однак, сильною: цією силою свідчити Ісуса Христа. Йдеться про те, щоб бути християнами своїм життям, своїм свідченням».

Поставивши питання, звідки ж зачерпнути цю віру, Папа Франциск підкреслив, що ми її черпаємо в молитві, назвавши молитву подихом віри у поєднанні з довір’ям, любов’ю, діалогом. «Молитва – це діалог душі з Богом», – сказав Єпископ Риму.

Святіший Отець також пригадав, що жовтень – це місяць, присвячений молитві на вервиці, називаючи вервицю (розарій) школою молитви, школою віри.

А після проказування молитви «Ангел Господній», уділивши Апостольське благословення, Святіший Отець окремо згадав, що у суботу 5 жовтня в італійському місті Модені був беатифікований 14-річний семінарист Роландо Ріві, якого 1945 року, вже у повоєнний час, коли шаліло переслідування духовенства, з ненависті до віри партизани вбили тільки за те, що він, як семінарист, носив рясу. Цей мученик, відважний, героїчний свідок Євангелія, є, за словами Папи, чудовим прикладом для молоді.

Святіший Отець закликав присутніх помолитись за жертви трагічної корабельної аварії, що сталась у четвер біля берегів італійського острова Лампедузи, де загинули сотні біженців з Сомалі та Еритреї. «Помолімось у тиші за цих наших братів і сестер: жінок, чоловіків, дітей, – мовив Папа Франциск. – Нехай плаче наше серце. Помолімось у тиші». І разом із Папою коло сотні тисяч людей на площі святого Петра у Ватикані мовчки, у своєму серці, молились за жертви цієї трагедії.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va