Господи, подай нам ласку скинути з себе дух світськості! Зустріч Папи Франциска з бідними в єпископському палаці Ассізі
  • Птн, 04/10/2013 - 13:37

Із санктуарію святого Дам’яна Святіший Отець приїхав до єпископської резиденції, де в залі, названому «Залом Роздягання» відбулася чергова зворушлива зустріч його Апостольської подорожі до Ассізі, що відбулася 4 жовтня 2013 року. Це місце назване так на згадку про подію з життя святого Франциска, коли він, у присутності єпископа, зняв свій розкішний одяг, склавши його разом усім своїм багатством до стіп батька та ступивши на дорогу бідності задля небесного Царства. У цьому залі на зустріч з Єпископом Риму чекали бідні, які отримують допомогу від місцевої «Карітас».

Вітаючи очікуваного гостя, архиєпископ Доменіко Соррентіно, місцевий Ординарій, зазначив, що Папа Франциск – перший Папа, який відвідав це місце, де «вісім століть тому повіяв вітер П’ятидесятниці», коли святий Франциск, за прикладом Христа, зрікшись всього, що мав, став на боці бідних.

Звертаючись до присутніх, Святіший Отець зазначив, що останніми днями у засобах комунікації було багато мови про те, що до цього залу Папа йде, «щоб роздягнути Церкву», що він «зірве одяг з єпископів, кардиналів, скине свої шати». «Це, – сказав Папа, – добра нагода, щоб заохотити Церкву скинути шати. Але, – наголосив він, – Церквою є всі ми, так-так! Усі. Від першого охрищеного, всі ми є Церквою. І всі ми повинні йти Ісусовою дорогою, Який пройшов шляхом обнаження. Він став слугою, служителем, був впокорений аж до хреста. І якщо ми хочемо бути християнами, не маємо іншого шляху».

Дехто, як зауважив далі Святіший Отець, робить закид: «Чи ж не можемо зробити християнство дещо людянішим? Без хреста, без Ісуса, без необхідності скинути з себе свої шати». Але тоді це не буде справжнє християнство. Отож, хтось може далі запитати: «Із чого повинна роздягнутися Церква?» Відповідь Папи рішуча та однозначна: «Вона повинна сьогодні скинути з себе одну велику небезпеку, яка загрожує кожній людині в Церкві, усім: небезпеку світової марноти. Християнин не може співжити із духом світу». Адже він веде людину до марноти, до самоуправства, до гордості. «Все це – ідол! А ідолопоклонство є найбільшим гріхом», – наголосив Святіший Отець.

«Коли засоби комунікації, медіа, говорять про Церкву, – додав він, – то вважають, що Церквою є священики, черниці, єпископи, кардинали та Папа. Але Церква – це ми всі. І всі ми повинні скинути з себе цю світськість: дух, протилежний до духа блаженств, дух, противний духові Ісуса». За словами Папи, сумно бачити християнина, сповненого духом світу, який покладає надію на забезпечення, запропоновані світом.

«Неможливо працювати на два боки», – наголосив Святіший Отець, пригадавши Христові слова про те, що неможливо служити двом панам. «Або служиш Богові, або грошам. І в грошах перебуває увесь той світський дух, чи не так? Гроші, марнота, гордість. Ми не можемо йти цією дорогою», – сказав Папа, підкреслюючи:«Євангеліє є Євангелієм! Бог є один! А Ісус став слугою для нас, і тут немає місця для духа світу».

Звертаючись до учасників зустрічі, яких обставини життя змушують отримувати допомогу від «Карітас», Святіший Отець зазначив, що вони є прикладом людей, з яких здер одяг «отой жорстокий світ», який не дає праці, не допомагає, не звертає увагу на те, що існують діти, які вмирають з голоду, на те, що багато родин не мають поживи, позбавлені гідності приносити додому хліб. Той жорстокий світ не цікавиться тим, що багато людей, втікаючи від рабства, від голоду, шукаючи свободи, знаходять, натомість, смерть, як трапилося напередодні біля берегів Лампедузи. «Ось що чинить дух світу», – сказав Папа, додаючи, що слідування за цим духом є людиновбивчим наставленням.

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що коли святий Франциск зрікся батьківської спадщини, він був юнаком, і сам не зміг би цього зробити. Його спонукала до цього Божа сила. «Тут, сьогодні, просімо в Бога благодаті для всіх християн. Щоб Господь дав нас всім відвагу скинути з себе, ні, не 20 лір... але скинути з себе дух світу, який є проказою, раковою пухлиною суспільства!» – закликав Папа.

Далі Папа особисто привітався з учасниками зустрічі. З єпископського палацу Святіший Отець перейшов до розташованої поблизу церкви Santa Maria Maggiore, де провів приватну молитву, а звідти від’їхав до базиліки Святого Франциска, у крипті якої, після привітання з чернечою спільнотою, помолився біля мощей Небесного Покровителя свого понтифікату.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va