Господня молитва: про який хліб ми просимо в молитві «Отче наш»?
  • Пон, 05/10/2020 - 09:20

У 21-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава Церкви пояснив зміст четвертого прохання Господньої молитви – про хліб насущний. Нижче пропонуємо текстову версію катехизи.

Дорогі в Христі брати і сестри!

Крокуємо дорогою школи молитви «Отче наш», тієї молитви, якої навчив своїх учнів сам Спаситель Господь Ісус Христос. У попередніх роздумах ми розглянули початок цієї молитви. Ми вже знаємо, чому називаємо Бога Отцем і чому кажемо до Нього: «Отче наш». Ми вже знаємо, що означає прохання «нехай святиться ім’я Твоє». Знаємо, що означає «нехай прийде Царство Твоє». Знаємо, що означає «нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі».

Сьогодні запрошую вас роздумати над проханням про хліб. Бо в молитві «Отче наш» ми кажемо: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні». Що означає ця фраза? Про який хліб іде мова? Чому його нам так потрібно? І чому потребуємо його сьогодні?

 

Побідність між «Отче наш» і «хліб наш»

Нехай нам допоможе це збагнути один із ранніх Отців Церкви, святий Кипріян з Карфагена, з північної Африки, з часів Церкви, яка була жорстоко переслідувана римською владою. Він зауважує, що існує певна подібність між словами «Отче наш», які стоять на початку, і «хліб наш», які розташовані немовби в центрі цієї молитви. Ця подібність не випадкова.

У словах «хліб наш», як і в «Отче наш», йдеться про щось дуже глибоке в наших стосунках з Богом. Прохаємо не про хліб земний, не про той, який потрібен нам для фізичного життя, розвитку і здоров’я. У молитві кажемо про хліб «насущний».  Деякі з Отців Церкви говорили, що вислів «хліб наш насущний» насамперед вказує на хліб небесний. Він означає самого Ісуса Христа, який подає нам Себе на поживу у вигляді хліба і вина в Таїнстві Євхаристії.

Цей хліб небесний має бути нашим щоденним хлібом. Адже без споживання цього небесного хліба немає духовного життя, яким би людина могла перемогти свою смерть, свої гріхи, – немає життя вічного. Вищезгаданий Кипріян Карфагенський говорить, що для того аби мати силу жити і діяти по-християнськи, бути християнином, мусимо щодня споживати цей небесний хліб і маємо про нього просити.

Випадок у Аргентині: «Дякую, що тепер ми будемо мати щодня наш небесний хліб»

Я пригадую, що чи не вперше дуже глибоко пережив оце прохання про наш насущний хліб, коли представляв у парафії в Аргентині душпастиря для громади, яка не мала священника впродовж сорока років. Один із представників цієї громади, заможний чоловік, сказав до мене такі слова: «Владико, дякую, що тепер ми будемо мати щодня наш небесний хліб – Таїнство Євхаристії. Нам так його бракувало. Бо на земний хліб ми собі самі заробимо, здобудемо його людськими зусиллями, а хліба небесного нам може дати лише Бог, лише Христос, лише Отець силою і діянням Святого Духа через служіння Христового священника».

Важливість щоденного Причастя

Важливо щодня приступати до Святого Причастя, його шукати, ним жити. Отці Церкви говорили, що коли ми споживаємо цей наш хліб, щоденний, насущний, небесний, тоді з нами відбувається дуже цікава річ, яка дещо відрізняє правила духовного життя від правил земного, фізичного життя. Один із вчителів Церкви говорив  так: «Коли ми споживаємо елементи земної поживи, тоді наше тіло їх розщеплює і присвоює собі, тобто робить їх частиною нашого земного, тілесного життя. Але коли ми споживаємо наш хліб насущний, тоді той хліб нас асимілює і присвоює». Ми перетворюємося на Того, кого споживаємо. Ми стаємо співтілесними з нашим Христом і Спасителем. Споживаючи Його Тіло і Кров, ми стаємо із Ним єдинокровні та співтілесні. І таким чином можемо жити нашим духовним, християнським життям.

Нікому з нас хай не забракне цього небесного хліба. Християни переслідуваної Церкви говорили: «Sine dominico non possumus» (з латинської – «Без Євхаристії, особливо в неділю, ми не можемо жити та існувати»). Тому в тій Господній молитві благаймо: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні». Амінь!

+ Святослав