Гострі слова кардинала Бертоне
  • Пон, 02/09/2013 - 12:35

«Зграя кротів і змій» – таким чином кардинал Тарчізіо Бертоне прокоментував – вперше так гостро – скеровані в його сторону закиди щодо скандалу із публікацією таємних ватиканських документів. Під час недільного інтерв’ю для сицилійських журналістів кардинал зазначив, що баланс його 7-річної праці є позитивним.

Нагадаємо, що 31 серпня Папа Франциск звільнив кардинала із посади Державного Секретаря Апостольської Столиці. Ще до 15 жовтня кардинал Бертоне продовжуватиме виконувати обов’язки Держсекретаря, а потім на цей пост заступить Архиєпископ П'єтро Паролін.

«Звичайно, що були проблеми, особливо впродовж останніх двох років, коли мене закидували різними звинуваченнями. Зграя кротів і змій», – говорив кардинал Бертоне, якого тепер широко цитують італійські ЗМІ.

У цих сильних словах медія вбачають посилання на аферу Vatileaks, яка прогриміла у Ватикані впродовж останніх років. Саме у зв’язку з нею, в ЗМІ виникло поняття «кріт», що охарактеризовує осіб, причетних до висвітлення таємних документів і листів Ватикану.

Викрадені із папського секретаріату конфіденційні документи, які опублікували в італійській книжці, представляють серед іншого образ конфліктів у Апостольській Столиці.

Кардинал Тарчізіо Бертоне також зазначив журналістам: «Однак це все не повинно затьмарювати того, що я вважаю позитивним балансом» і запевнив, що для праці віддавав усі свої сили.

«Звичайно, що в мене є свої недоліки; якби зараз мав нагоду дещо переосмислити, то в певних ситуаціях поступив би по-іншому. Але це не означає, що я не старався служити Церкві», – пояснив кардинал. Водночас він визнав, що «були справи, які не вдалося залагодити».

Агенція «Ansa» вважає, що це «були слова гордості і жалю водночас».

Понеділкова преса наголошує, що кардинал Бертоне через день після свого звільнення припинив мовчання і прокоментував хвилю публікацій, які впродовж останніх років демонстрували його працю в негативному світлі. Зокрема припускається, що Бертоне був основною причиною суперечок і напруження в Апостольській Столиці, і частина єрархії вситупала проти його зростаючого впливу.

За матеріалами wiara.pl