«Говоріть словом і своїм життям про Христа», - владика Венедикт до учасників «XXI Міжнародної пішої прощі «Львів-Унів»
  • Втр, 20/05/2014 - 10:15

«Найголовніше, що ми можемо мати і що можемо переживати у нашому житті, – це зустріч», - таку думку висловив Преосвященний владика Венедикт на проповіді під час Архиєрейської Літургії в Уневі.
 
Напередодні Божественної Літургії, владика звернувся з проханням до усіх присутніх людей жертвувати цю спільну молитву за нашу Україну. Рівно ж, продовжуючи вищезгадану тему зустрічі, єпископ зауважив, що наше життя великою мірою є продиктоване зустрічами, які відбуваються з нами. «Від тої хвилини як ми народилися і очі наші побачили світ, так і до кінця життя - це зустрічі», - говорить єпископ  і зауважує, що усе є внаслідок того, з ким ми зустрілися в нашому житті. Цитуючи українську речівку «з ким пристаєш - сам таким стаєш», Владика зосередив увагу на молитві як особливій зустрічі з Господом. «Якщо ми з Богом пристаємо, то самі такі стаємо», - каже проповідник. Однак, за його словами, люди не особливо бажають зустрічатись з Богом. «Ми не хочемо зустрічатися з Богом, бо підсідомо хочемо залишатися такими, якими є», - зауважує владика Венедикт і додає, що, за його спостереженнями сучасності, він бачить кризу устрічей. «Люди не вміють отак просто сісти і поговорити. Треба вміти побачити перед собою людину, вміти не боятися зустрітися з нею», - каже єпископ.
 
У контексті проповіді Владика навів приклад з життя святого Івана Павла ІІ. «Він мав феноменальний підхід до зустрічей, - каже єпископ, -  після обрання на верховний папський престол Папа зустрівся з найвищими представниками радянського союзу, з якими ми не мали дипломатичних відносин, не боявся зустрічатися з диктаторами з тих, чи інших держав». Продовжуючи тему, Владика звернув увагу на феномен мовлення святого: «Не можемо побачити, що він зразу навертав, взивав до покаяння. Він зустрічався, просто говорив по-людськи, пробував вести діалог», - говорить єпископ і додає, що якщо зустріч щира і правдива, то ніколи не передбачено, як вона піде, на яку тематику будуть говорити, коли закінчиться ця зустріч». Про феномен цих зустрічей зі святим Іваном Павлом ІІ і після смерті Владика розповів зі слів дослідників: «Коли дослідники пробували досліджувати фото, де папа зустрічався з людьми, то зауважили, що він ніколи не дивився на подарунки, які йому підносили, на те, що йому давали, а дивився на особу, хто йому це давав, з ким він зустрічався», - говорить єпископ.

 

Підсумовуючи своє слово, Владика закликав людей не боятись, а іти і свідчити Христа. «Подивімось, скільки людей не знають про Бога, люди спраглі, потребують Бога, а ми, християни, немовби перестрашені», - звертає увагу єпископ. «Чому наша проповідь така слаба, чому ми такі хилі, щоб більшість привести до Бога?», - задає запитання проповідник і наводить приклад з життя святого Пахомія, про його зустріч з першими християнами, в котрих той побачив правдивий образ людини.
 
На завершення єпископ закликав людей іти і говорити словом і життям. «Говоріть словом і своїм життям про Христа. Бог вірить у вас, Бог певний Вас, Бог знає, що ми можемо зробити, тож будьмо свідками в кожній справі нашого життя, бо світ є спраглий тих, хто живе згідно з наукою Христа», - підсумував єпископ.
 
Нагадаємо, що з 16-18 травня відбулась XXI Міжнародна молодіжна піша проща «Львів-Унів», участь у якій взали паломники з різних областей України, а також з-за кордону.

Іванна Рижан
 
Організатори прощі: братія Свято-Успенської Унівської Лаври, ЛО ТУСК «Обнова», ГО «УМХ», Комісія у справах молоді УГКЦ, Молодіжна комісія ЛА, Комісія мирян ЛА; молодіжні спільноти: «Добрий Пастир», «Діти світла», «Юрська молодь»; Львівська духовна семінарія Святого Духа, САД, Аніматори ВІО, молодіжний сайт «ДивенСвіт», ХРАМ, ГСПО «Тризуб ім. С. Бандери», Мальтійська служба, Фонд «Разом для молоді».

Джерело: www.ugcc.lviv.ua