«Говорити правду про Україну — ваш фронт і свідчення», — Блаженніший Святослав до українців у соборі Святої Софії в Римі
  • Пон, 14/11/2022 - 12:03

Собор Святої Софії стає відомим на весь світ саме через те, що тут навіть італійська громада гуртується, щоб допомагати Україні. Сьогодні Італія так потребує знати правду про Україну. А хто їй розкаже цю правду? Ви. Це — ваш фронт і ваше свідчення. Працюючи в італійських родинах, промовляйте до їхнього серця. Розкажіть їм правду, яку вони, можливо, не почують зі ЗМІ.

Із таким закликом до українців, які проживають у Італії, в неділю, 13 листопада, звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Літургії у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі.

Блаженніший Святослав передав українській громаді Рима вітання із золотоверхого Києва, з України, «яка стоїть, бореться і молиться», і «об яку легіони російського війська поламали свої зуби, а тепер втікають».

«Дякуємо вам, — сказав Патріарх до зібраних українців, — за те, що світова українська громада, діти України, ніколи її не покидають, навіть тоді, коли життя заносить на чужину. Дякуємо, що ви є завжди в лоні своєї Церкви, де б ви не були, бо ваша Церква, твоя Церква завжди і всюди є з тобою».

Роздумуючи над євангельським уривком 23-ї неділі після Зіслання Святого Духа про біснуватого чоловіка [за григоріанським календарем — Ред.], проповідник зауважив, що цей уривок виявляє одну з найважливіших Божественних прикмет — у найважливіші моменти Бог об’являється своєму народові як Бог-Визволитель, що визволяє людину від неволі гріха і смерті. «Де присутній Господь — там падають кайдани. Де присутній Господь — там людині повертається її Богом дана гідність. Де є Бог — там нема смерті. Де є Бог — там є повнота свободи і життя», — наголосив архиєрей.

Проповідник зауважив, що Лука дуже цікаво описує цю подію, пов’язуючи її з головними подіями в історії спасіння Старого Заповіту: як Господь потопив військо Фараона у водах Червоного моря, так Він сьогодні приходить шукати і визволяти цю поневолену людину.

Остаточно Христос повертає біснуватому гідність людини та ясний розум. Саме іскра Божого Духа замінила в ньому поневолюючу силу злого духа, пояснив Предстоятель.

Завжди цікавою є історія про стадо свиней. Святі Отці, пригадав архиєрей, заохочували кожного дивитися на себе, адже кожен із нас випасає стадо своїх свиней: грішні звички, грішні різного роду уподобання, похоті — все те, куди диявол хоче увійти. «Якщо для нас це „стадо свиней“ важливіше за Божу свободу, будьте певні, що так само, як мешканці Гадаринського краю лишилися без Бога, так само Христос відійде від нас. Бо лише там, де є Христос, є Божий дух і справжня свобода», — наголосив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув увагу на те, що в останні місяці українці часто чують слово «звільнення»: «Вчора і позавчора ми почули про звільнення нашої Миколаївщини і славного Херсону. Що цікаво, мешканці Херсону бачили як „легіон“ топиться у водах Дніпра. Жахлива річ! Вони бачили, як ті демони, легіони нищать тих, у кому оселяються, як вони нищать те військо, яке прийшло на нашу землю, щоб красти, вбивати, вигублювати. Всі вони виявилися безсилими перед народом, який сказав „ні“ рабству. Вони виявилися безсилими перед тим народом, серед якого перебуває особисто його Господь і Визволитель».

«Ми дякуємо Господу Богу за те, що визволяє і рятує свій народ», — сказав Глава УГКЦ.

Предстоятель зазначив, що ми сьогодні просимо Господа Бога, щоб він зцілював рани України. «Бо Україна як вільна, демократична держава зможе встояти лише тоді, коли лишиться вірною слову Божественного Євангелія і його Божественній істині, — переконаний Глава УГКЦ. — Як свого часу сказав Папа Іван Павло ІІ: „Всяка демократія, яка не основується на правді, всяка демократія без моральних засад і принципів перетворюється або на анархію, або на диктатуру“».

За словами Блаженнішого Святослава, сьогодні в Україні йде найважливіша битва за світову демократію. Тому Україну так сьогодні шанують і підтримують всі демократичні країни, бо розуміють, що українці, сказавши «ні» кайданам, «ні» російській неволі, забивають останнього кілка у політику колонізаторства.

«Тяжко комусь зрозуміти, що в Україні йде колоніальна війна, що росія приходить, щоб зробити нас своєю колонією, — мовив Предстоятель. — Деякі мислителі думали, що колоніальні війни відбуваються десь далеко в Африці, Латинській Америці. Тут йде колоніальна війна у серці Європи. Коли ж світова міжнародна спільнота підтримує Україну, вона закладає фундаменти для нового майбутнього. Саме поняття демократії здає останній іспит. Тому сьогодні ми так молимося: Господи, будь з нами, бо Ти є наш Визволитель. Всяка свобода дається людині від Бога. Всяка перемога зароджується, найперше, у Божому серці на небесах».

Запевняючи у молитві всіх, хто в Україні щодня працює на перемогу, Блаженніший Святослав ствердив, що на перемогу можуть працювати і українці в Італії. «Нехай вас не гризе сумління, що ви не є на передовій. Відганяйте цю думку! Тому що своєю молитвою, своїм свідченням перед світом, своєю доброзичливістю для тих, хто потребує, ви можете і повинні зробити багато для перемоги України там, де вас покликав і поставив Господь», — наголосив він.

Користаючи з нагоди, Глава УГКЦ подякував о. Марку Семегену, настоятелю собору Святої Софії, за душпастирство для українців в Італії і за те, що відкриває серця італійців для України.

Під час Літургії Блаженніший Святослав уділив священничі свячення Миколі Чаплюку, випускнику Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. Вітаючи наприкінці Літургії його з цією важливою подією у житті, Глава Церкви розповів, що під час рукоположення пережив дуже особливий момент, адже хлопець, який виріс на його очах у Києві, став першим випускником Київської семінарії, що отримав свої свячення у базиліці Святої Софії в Римі. «Це особлива благодать і привілей. Можливо, Ви будете відчитувати, що це для Вас означає, упродовж усього вашого життя. Нехай Господь Бог дарує Вам чисте і бездоганне священство! — сказав Блаженніший Святослав до нововисвяченого ієрея і додав: — Те, що Господь у час війни посилає нам своїх священників, є знаком того, що Він є з нами там, де ми є».

Відтак отець Микола Чаплюк подякував Главі УГКЦ за батьківські підтримку і уділення Таїнства Священства.

Департамент інформації УГКЦ