«Говорити про те, що УГКЦ підтримує певну частину українського суспільства – означає твердити, що в Україні йде громадянська війна», – Глава УГКЦ
  • Суб, 18/10/2014 - 13:25

Ми, як душпастирі, стали однозначно лише на бік однієї сторони – українського народу, ніколи не розрізняючи «східняків» і «західняків», російськомовних і україномовних. На Майдані, як і сьогодні, ми були і будемо всі разом як єдине суспільство, єдиний народ України: католики, православні, протестанти, іудеї, мусульмани.
 

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в ефірі SiriusXM The Catholic Channel, коментуючи виступ на пленарній сесії Синоду Єпископів у Ватикані 16 жовтня 2014 року Митрополита РПЦ Іларіона Алфеєва, який вкотре заговорив про проблеми унії, яка, на його думку, загострилася у зв’язку з останніми подіями в Україні. 

Глава Церкви підкреслив, що греко-католики, як і вірні та священнослужителі УПЦ МП, представники інших конфесій України, молилися на Майдані, були серед поранених, потребуючих, намагалися вести діалог із Президентом та всіма сторонами протистояння, щоб зберегти мир та не допустити кровопролиття. 

«Таке християнське служіння не мало на меті когось переманити до нашої Церкви чи зробити когось греко-католиком. Ми … були готові стояти до кінця зі своїм народом, не питаючи нікого, до якої церкви він ходить чи яку політичну партію підтримує», – зазначив він.

Тому, за словами Блаженнішого Святослава, казати, що УГКЦ начебто підтримує якусь частину українського суспільства – означає «заперечувати дійсність в ім’я чужої нам ідеології, яка і сьогодні твердить про те, що в Україні йде громадянська війна, а не війна проти зовнішньої агресії».

«Вважаю, що Церква Московського патріархату може далеко більше зробити для деескалації насильства в Україні та примирення між Україно та Росією, ніж це було зроблено досі», – сказав Предстоятель Церкви.

Він зазначив: якщо б принаймні церковні ієрархи перестали атакувати один одного у своїх висловлюваннях, заявах та зверненнях, то цим вже багато зробили б, «щоб запанував мир на наших землях і не гинули діти наших Церков».