Ґреґ Берк про подорож Папи до Фатіми: справжнє апостольське паломництво
  • Суб, 06/05/2017 - 20:58

Це буде справжнє і властиве апостольське паломництво. Так Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк охарактеризував 19-ту міжнародну подорож, яку Папа Франциск здійснить 12-13 травня 2017 року до Фатіми в Португалії з нагоди сторіччя об’явлень Пречистої Діви Марії, представляючи її програму акредитованим журналістам під час брифінгу 5 травня.

«З Марією, паломник у надії і в мирі» – таким є гасло Апостольської подорожі, яка вперше приведе Папу Франциска на португальську землю. Він прибуде до Фатімського санктуарію точно століття після появи Пречистої Діви Марії трьом пастушкам у Кова-дa-Ірія, місцевості поблизу Фатіми. Візит Папи Франциска відбудеться через 50 років після візиту блаженного Павла VI, першого Єпископа Риму, що відвідав санктуарій, та проходить слідами святого Івана Павла ІІ, який побував тут тричі – в 1982, 1991 та 2000 роках, та Венедикта XVI, проща якого відбулася 2010 року.

Це паломництво Глава Католицької Церкви здійснить на запрошення Президента Португалії та місцевого єпископату. Воно стане нагодою для канонізації блаженних Франціска та Жасінти Марто, які разом зі своєю кузинкою Лусією дос-Сантос стали свідками появ Пресвятої Богородиці, що відбувалися від травня до жовтня 1917 року.

До Фатіми Святіший Отець прибуде ввечері, 12 травня, гелікоптером з військового аеродрому «Monte Real», розташованому 40 км. від санктуарію, де приземлиться його літак з Риму. На території бази військово-повітряних сил відбудеться приватна зустріч з Президентом Марсело Ребело де-Соузою.

Прибувши до Фатіми, Папа відразу відвідає каплицю на місці об’явлень, де після короткої молитви виголосить свою першу з чотирьох промов, передбачених на португальській землі. Після вечері він знову повернеться до каплиці, щоб взяти участь у благословенні свічок та проказуванні молитви на вервиці. День завершиться молитовним чуванням, яке у фатімській базиліці очолить кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу.

Вранці, 13 травня, після зустрічі з Прем’єр-Міністром, Святіший Отець очолить Святу Месу на площі перед санктуарієм, що може вмістити до 600 тисяч людей. По завершенні Євхаристійного богослуження Папа привітається з хворими, а після обіду разом з португальським єпископатом вирушить до військового аеродрому «Monte Real», де відбудеться церемонія прощання за участю Глави Держави.