Греко-Католицька душпастирська зустріч «Разом у Христі» у Вуковарі зібрала вірних з Хорватії та України
  • Пон, 20/06/2022 - 10:25

У четвер, 16 червня 2022 року, на свято Пресвятої Євхаристії, тобто Тіла Христового, єпископ Кріжевацький Мілан Стіпіч зустрівся з греко-католицькими віруючими Вуковарсько-Сріємського округу – русинами, українцями та хорватами з Жумберка, а також з новоприбулими біженцями з України, які проживають у цьому районі та приєдналися до цієї зустрічі, щоб спільно відсвяткувати таїнство Пресвятої Євхаристії та помолитися панахиду за всіх греко-католиків, загиблих у цьому районі під час Вітчизняної війни та війни, яка зараз триває в Україні.

Ця зустріч, яка має назву «Разом у Христі», розпочалася на меморіальному кладовищі Вуковара, де делегації Вуковарсько-Сріємського округу та міста Вуковара, Ради національних меншин русинів та українців та Кріжевацької єпархії поклали вінки та запалили свічки перед пам’ятником загиблим у Вітчизняній війні хорватським воїнам, і де була відслужена панахида за всіх, хто загинув у хорватській Вітчизняній війні і у війні в Україні. З цієї нагоди владика Стіпіч ознайомив українських біженців з історією хорватської боротьби за свободу та запросив усіх присутніх помолитися за мир у світі.

Єпископ Мілан згадав про велику кількість греко-католиків в районі Вуковара, які віддали своє життя, як цивільні жертви або захисники свободи Хорватії під час Вітчизняної війни. Після цього у греко-католицькій парафіяльній церкві Христа Царя у Вуковарі відбулася урочиста Архиєрейська свята Літургія, в якій взяли участь місцеві віруючі, представники міста Вуковар і Вуковарсько-Сріємського округу, а також велика кількість біженців з України, які зараз проживають у тій місцевості.

Єпископа Стіпіча супроводжували єпархіальний канцлер отець Володимир Симуновіч, греко-католицькі священики Сріємського деканату отець Володимир Седлак, отець Роман Ступяк, отець Олег Закалюк, отець Володимир Мудрий та отець Любомир Струко та ієродиякон Антоній Паїч. У Літургії взяли участь представники цивільної влади, сестри-василіянки з Осієка, члени українських та русинських товариств та численні паломники з парафій Петровці, Міклушевці, Берак, Раєво Село, Вінковці та Осієк, а також місцеві парафіяни з Вуковара.

Говорячи про значення Таїнства Пресвятої Євхаристії в житті християнина, єпископ Стіпіч наголосив: «Приймайте якомога частіше Тіло і Кров Христа. Нехай твій таємний ворог побачить Кров Христову на твоїх устах. Він здригнеться і втече в свою темряву. Тобто достойне прийняття Святого Причастя на Святій Літургії є могутньою зброєю, що кожного разу розчавлює голову змія, як кажуть святі отці. Якщо потрібно викорінити якийсь гріх і присутність диявола в житті, сходіть на Сповідь і причастіться. Ми впізнаємо воскреслого живого Христа у святих дарах Хліба і Вина, які поставлені на святому престолі, а також у кожній людині навколо нас. Тому святий Іван Золотоустий каже: "Хто не впізнає живого Христа в бідному, що стоїть перед дверима храму, той не впізнає його навіть у Святій Чаші"» – наголосив владика Стіпіч.

Згадуючи загиблих, єпископ Мілан сказав: «Згадаймо сьогодні, брати і сестри, і включімо в молитву всіх наших вірних, хорватських воїнів і жертв Вітчизняної війни, з цієї парафії, а також з інших греко-католицьких парафій у цьому районі, які віддали своє життя. Багато наших віруючих втратили життя, змагаючись за свободу нашої хорватської батьківщини. Тому кожен наш віруючий може пройти повз цю церкву з великою гордістю і гідністю, адже вона, крім того, що є храмом Божим, є ще й пам’яткою багатьох добрих, хоробрих і благочестивих людей. Згадаймо в молитві і рідних, і друзів наших біженців з України, які були вбиті або поранені. Нехай покійним благий Бог дарує Царство Небесне, а пораненим – зцілення та духовну розраду. Через власний досвід війни ми з великою симпатією ставимося до наших братів і сестер в Україні і молимося, щоб в Україні якнайшвидше запанував стабільний і справедливий мир. Дорогі брати і сестри, біженці з України, ви завжди знайдете підтримку і любов серед нас. Ми ваші брати, які завжди підтримають вас і допоможуть у ваших бідах і потребах. Я впевнений, що ви б допомогли нам так само, якби були інші обставини», — сказав єпископ Мілан.

Насамкінець він звернувся зі словами розради українською мовою, сказавши всім, що і єпископ, і духовенство щодня моляться за всіх, за мир і добробут людей, щоб воскреслий Христос зцілив усі рани війни і дав кожному з них благословення миру і радості.