Греко-католикам міста Мена на Чернігівщині надійшли погрози зі сторони православного священика
  • Втр, 21/08/2018 - 23:37

16 серпня 2018 року в адресу вірних Української Греко-Католицької Церкви міста Мена, що на Чернігівщині надійшли несподівані публічні погрози зі сторони священнослужителя Української Православної Церкви Київського Патріархату, через те, що у їхньому місті задля релігійних потреб мешканців було створено нову парафію УГКЦ.

Фото: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=694169684274192&set=a.693961020961725&type=3

Повідомлення про нещодавно новоутворену парафію УГКЦ міста Мена, на своїй сторінці у соціальній мережі опублікував православний священноєрей Київського патріархату Нестор Назаров. До своєї сторінки він прикріпив також посилання на інтернет видання, та підписав його образливими словами: «Як в старі недобрі часи. Наші предки козаки загнали їх назад на захід але вони повертаються. Єресь латинствуючих уже в Мені», – написав священик. Що цим він хотів сказати стало зрозумілим в коментарях. Адже одразу під його постом поточилась гостра дискусія, яка у швидкому темпі отримала понад півтори сотні різких коментарів з боку православного дохувенства та вірян. Не жалів у ній оманливих, погрозливих слів  та висміювань над УГКЦ сам священик Нестор Назаров.

Серед усього сказаного, він із іншим православним священиком Григорієм публічно посилався на болісні моменти з історії України, зухвало виражався на тему святого мученика Йосафата Кунцевича, осуджуючи його, та піддаючи цим під сумнів його святість. Не обійшлось у коментарях без нецензурної лексики, теми політики, томосу та автокефалії, а також нарікання на власне зубожіння. Так, у коментарях священик нарікає на фінансову ситуацію у державі, звертає увагу на його потребу виживання у парафії, несправедливо оскаржує греко-католиків, критикує галичан та Ватикан, та звинувачує Апостольську Столицю у зазіханнях на посілість Чернігівських земель, а також сіє ненависть та ставить під сумнів єдність християн.

Зокрема священик висловлювався негативно про галичан мовляв: «Галичандрики ось тут насаджують Московський патріархат, так що не треба згадувати тих які колись загинули за Україну, бо залишилися нащадки тих хто здавав їх НКВДистам та насаджував совіцьку владу як тепер насаджують тут московську церкву», – написав він. 

Іншим разом він пише про фінансові справи московської Церкви та УГКЦ, а також зухвало намагається розібратися у темі Церковних фінансів: «МП там не зростає. Не зростають бо за нами на відміну від УГКЦ не стоїть галицька діаспора яка шле їм мільйони на розвиток, а ми надіємось тільки на самих себе». Нахабно при цьому не згадує ані Бога, ані керівників Православної Церкви.

Висловлюючись у коментарях про греко-католиків та духовність він пише таке: «це просто єресь латинствуючих які продалися католикам і розповсюдилася на Галичині та за гроші діяспори. На нас вони дивляться як на східняків унтерменшів і хочуть розповсюдити цю духовну заразу на всю Україну». Зауважимо, що у своїх висловлюваннях цей священик тему фінансів зачіпає близько десятка разів. В іншому коментарі він згадує мешканців Західної України так: «галичани стоять за Москву як герої панфіловці і ось тепер інші ще й унію тут нам насаджують».

Підтримуючи діалог інший користувач соціальної мережі православний священик Отець Григорій пише таке: «Вони на Галичині погромили православні приходи.троха відпочили.щоб люди забули про них.почали говорити про любов.навіть ,що Бог Один..Виявляться.що коли вони виганяли православних.то тоді вони чомусь про це не знали. Ні про любов.ні про те що Бог Один.аж коли награбили.тоді про це й згадали.щоб їх мали людей.»

Вихваляючись своїм корінням Нестор Назаров пише: «Я єдиний в районі священник УПЦ КП і не галичанин, а всі інші в МПвУ – галичани. Чи ви думаєте я просто так про них тут пишу?»

Не скупиться священноєрей і на нецензурну лексику: «я не пишу що галичани г…но, а просто про те що навколо мене ось зараз в МП служать переважно люди з того регіону». Окрім цього, священноєрей в зневажливому контексті пише навіть на теми Богословські, а зокрема зневажливо виражається про Богородицю.

Він стільки разів лаявся у мережі, що інший користувач Василь Лабайчук назвав його «ГАЛИЧАНОУНІЯТОНЕНАВИСНИК!» 

Завершуючи ряд коментарів священик отримує пораду менше користуватись соціальними мережами, а більше перебувати у храмі та молитися.

Нагадаємо, що раніше, у Зарваниці Президент України Петро Порошенко запевнив усіх, що кожна Церква в Україні буде мати одинакові права: «Хочу ще раз наголосити, що мова йде не про створення державної церкви. Церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією». Однак зі слів згаданого священноєрея випливає інше, адже він відкрито сіє ненависть та заохочує до зневаги над вірними УГКЦ.

Прес-служба Київської архиєпархії

 
001_20_08_2018002_20_08_2018