Греко-католики повернуться в катакомби?
  • Нед, 14/12/2014 - 15:29

25 років після відродження українські греко-католики знову можуть опинитись у ситуації підпілля у деяких регіонах своєї батьківщини. Про це попереджає Глава УГКЦ Блаженіший Святослав Шевчук.

У інтерв’ю для австрійського видання Kathpress Блаженіший розповідав про трагедію, яка продовжує розвиватись в країні. Від війни потерпає 5 мільйонів осіб, яких добивають голод і холод. Святослав Шевчук називає речі своїми іменами: Крим та Донецька і Луганська області перебувають від регулярною окупацією російських військ, а доля його вірних на окупованих територіях стає щоразу менш певною.

«Так звана місцева влада видала розпорядження, яке зобов’язує всі релігійні спільноти до поновної реєстрації. Для УГКЦ добитися нової реєстрації буде дуже важко. А це означає, що від січня вона буде поза законом. Це своєрідна іронія долі, бо власне зараз ми відзначаємо 25-річчя нашої легалізації у колишньому Радянському Союзі. Тим часом у деяких регіонах нашої країни в нас заберуть право на легальну діяльність. Вірю – і така теж є надія для України і Росії – що Російська Православна Церква та Українська Церква, яка перебуває в єдності з Московським Патріархатом, можуть зробити набагато більше для примирення наших двох країн, для стримання пролиття крові і війни на східній Україні» - зазначив Блаженіший.