Григоріанський університет проведе конференцію про походження і кінець всесвіту
  • Пон, 11/11/2013 - 09:05

Папський Григоріанський університет у співпраці із Ватиканською обсерваторією проведуть дослідницькі конференції про походження всесвіту (11 листопада 2013) та його кінець (31 березня 2014). Ці теми розглядатимуть із наукової, філософської та богословської точки зору, інформує Vatican Insider.

Отець Луї Каруана, пофесор філософії науки і природи у Григоріанському університеті, наголосив на важливості міждисциплінарного підходу до розгляду цих тем: «Деколи у нас науковці роздумують по-філософськи чи по-богословськи, але в ідеалі спеціалісти мали б розповідати про свої дисципліни».

Серед речників на понеділковій зустрічі: єзуїтський дослідник Габріель Гіонті із Ватиканської обсерваторії, котрий розповідатиме про теорію Великого вибуху, її історичну еволюцію та деякі інші ідеї, пов’язані із теоріями квантової гравітації; професор Любош Ройка із факультету філософії Григоріанського університету, котрий розповідатиме про походження всесвіту та космологічний аргумент Калам; а також професор Мішеліна Теначе, директор відділу фундаментальної теології у Григоріанумі, котра говоритиме про Творця і створіння, а також про теологічне значення creatio ex nihilo сьогодні.

«Відносини між вірою і наукою слід розуміти як діалог між отцями культури. Діалог завжди кращий від байдужості», – зазначає о. Каруана. – «Цей діалог завжди існував впродовж історії у тій чи іншій формі. За останні десять років йому була приділена значна увага, особливо завдяки понтифікату Івана Павла ІІ і його енцикліці «Fides et Ratio». Ще багато чого слід зробити у цій сфері, однак наука щоразу все більше розвивається».

За матеріалами: http://vaticaninsider.lastampa.it