Громади УГКЦ в північно-італійському м. Реджіо-Емілія відзначила 15-ту річницю заснування
  • Пон, 31/10/2016 - 16:41

В неділю, 30 жовтня 2016 р., в день відзначення 15-ї річниці заснування Громади УГКЦ у Храмі Св. Юрія в північно-італійському м. Реджіо-Емілія відбулася Святкова Архієрейська Літургія, яку очолив Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Владика Діонісій (Ляхович).

Святкову Літургію владиці співслужили о. Михайло Хром’янчук - душпастир громади, о.Тарас Галавай - теперішній душпастир міст Мантова і Модена і колишній капелан м.Реджо-Еміліа протягом 8-ми років, о.Андрій Мацьків - душпастир міст Парма, Кореджо і Портамаджоре, який також допомагає у духовному розвитку громаді, о.Василь Марчук - капелан громади м.Бреша, о.Роман Назаркевич, о.Мирослав Ковальчук, о.Тарас Когут та диякон Василь Тимішак. Також, від імені місцевого єпископа Massimo Camisasca, співслужителем був Дон Даніеле Касіні - парох Катедрального Собору м.Реджіо-Еміліа.

На цей величний празник прийшло багато вірних, щоб розділити радість відзначення 15-ти річчя громади та скласти свої молитви до Господа за громаду, за один одного, а також в особливий спосіб, молилися за мир та добробут в Україні. Багато вірних могли приступити до Свв. Тайн Покаяння та Євхаристії. Співом Літургію супроводжував хор з міста Модена.

У архіпастирському слові владика Діонісій розповів про велике значення для кожного з нас Євангельського вчення як про любов до ближнього, так і до ворогів, навіть, коли людськими очима здається – це неможливо.

Після літургії відбувся Чин освячення води і святкове мирування вірних. Опісля було коротке представлення книги “Українська Греко-Католицька Церква в місті Реджіо-Емілія, впорядкована п.Надією Климко на основі літопису громади.

На завершення, в приміщенні Церкви, відбувся концерт духовної пісні у виконанні тріо священиків “Новий Час” (Сокальсько-Жовківська Єпархія).

30 10 2016 re s2

Довідка

Хроніка 15-ти літнього церковного життя Громади УГКЦ м.Реджіо-Еміліа:

1997-2001 — шукаючи духовної підтримки, українці м. Реджіо-Емілія об’єдналися в молитві у церкві S. Pellegrino (парох Don Giuseppe), де співали частини Літургії Латинського обряду українською мовою.

Вересень 2001 р. — за сприянням о. Матея Гавриліва (ЧСВВ), написали лист-прохання до Блаженнішого Любомира Гузара про допомогу в організації громади УГКЦ.

Жовтень 2001 р. - — світлої пам’яті о. Василь Поточняк, новопризначений координатор українців в Італії, за посередництвом Генерального вікарія місцевої дієцезії Mons. Francesco Marmirolli, домовився про відправлення Служб Божих для українців в церкві SS. Pietro e Prospero.

29 жовтня 2001 р. — о. Тарас Галавай відслужив першу Службу Божу.

Поступово придбали все необхідне для відправлення Служби Божої, Євангеліє, чашу, ручний хрест, ризи і інші речі, обрали церковне братство, організували хор.

За сприянням сестер жіночого Свято-Покровського Монастиря Студійського Уставу придбали молитовники, духовну літературу, організували бібліотеку, започаткували ведення літопису церкви.

Створено “молитовну групу”, організовано Недільну Школу, а також курси вивчення італійської мови.

Організовувалися прощі до святих місць, спільна Свята Вечеря, святкування Пасхи. Крім цього, відзначали свята: Шевченка, День Матері, День Незалежності та інші.

Для прикраси церкви жінки вишивали рушники, обруси, священичі ризи, хоругви, а також вишили більше, ніж 40 ікон, за зразками о. Дмитра Блажейовського, 28 з яких оформлено в унікальний іконостас.

Травень 2002 р.- Блаженніший Любомир Гузар освятив іконостас.

Серпень 2009 р. — отримали у користування церкву S.Giorgio.

27 вересня 2009 р. — святкова Архієрейська Служба Божа. Владика Діонісій Ляхович і парафіяни щиро дякували о. Тарасу Галаваю за 8-річне душпастирське служіння і привітали новопризначеного капелана о. Михайла Хром"янчука.

8 жовтня 2009 р. — започатковано молитовну спільноту "Матері в молитві".

Церква потребувала додаткових прикрас, за що радо взялися наші жінки. Вишито 7 великих ікон із збірки о. Д. Блажейовського, більше, як 60 рушників, близько З0 обрусів, священичі ризи, і два рушники єдності 5 і 9 метрів.

За ініціативи о. Михайла, придбано новий тетрапод і проскомидійник, хрест на тетрапод, комплект для литії, більше, ніж 10 священичих риз та інше. Знаковим є, також, придбання ікони Божого Милосердя.

В церкві постійно проводиться катехизація дітей, кожного року діти приступають до Першого Святого Причастя.