Громадська рада МЗС заявляє про релігійні переслідування в Криму та Донбасі
  • Чтв, 04/02/2016 - 17:46

Громадська рада з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві закордонних справ України звернула увагу на релігійну ситуацію в тимчасово окупованому Криму та в зоні АТО на Донбасі.

Засідання відбулося 3 лютого 2016 року у приміщенні МЗС під головуванням керівника ІРС Олександра Зайця, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Керуючий Кримською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент повідомив про факти проявів релігійної нетерпимості стосовно українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території АР Крим.

Водночас, заступник старшого єпископа Української Християнської Євангельської Церкви Ігор Лук’янов навів приклади релігійних переслідувань зі сторони сепаратистів в окремих районах Донецької та Луганської областей, де відбуваються військові зіткнення.

Як  зазначають у МЗС, члени Громадської ради обмінялися думками стосовно засобів захисту прав вірян різних конфесій на тимчасово окупованій території України. У своїх виступах вони наголосили на тому, що в Україні відсутні утиски на релігійному ґрунті, а відповідні звинувачення з боку агресора мають на меті відволікати увагу міжнародної громадськості від кричущих фактів порушень прав людини на тимчасово окупованій території України та в самій Російській Федерації.

Учасники засідання відзначили важливість участі представників церков і релігійних організацій у міжнародних заходах.

Серед них: участь Головного рабина Києва та України Якова Дов Блайха у заходах у рамках державного візиту Президента України до Держави Ізраїль, відкриття у Вашингтоні (США) 8-9 листопада 2015 року за участі представників українських конфесій Меморіалу жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, а також участь представників Церкви християн віри євангельської України спільно з українською громадою США у наданні гуманітарної допомоги Україні.
 
Як повідомляв ІРС, місія ОБСЄ зафіксувала суттєві утиски релігійної свободи в Криму, факти яких були викладені у звіті, оприлюдненому у вересні 2015 року.
 
Раніше правозахисники зібрали факти релігійних переслідувань з боку сепаратистів на окупованому Донбасі, які були оприлюднені на міжнародних конференціях ОБСЄ.