Громадськість Львова просить не передавати УПЦ МП частину військового шпиталя на вулиці Пекарській
  • Пон, 11/08/2014 - 11:21

Про це йдеться в сьогоднішньому зверненні Форуму громадських організацій Львівщини Президенту й Прем`єру України та голові облдержадміністрації.

Як повідомив сьогодні, 11 серпня, «Щоденному Львову» Форум громадських організацій Львівщини, він звернувся до Президента України Петра Порошенка, Прем`єр-міністра Арсенія Яценюка й голови облдержадміністрації Ірини Сех із таким зверненням:

2Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.10.2013р. № 811-р встановлено передати майновий комплекс військового містечка № 212 по вул. Пекарській, 57-59, у м. Львові із сфери управління Міністерства оборони до сфери управління Львівської облдержадміністрації для його подальшої передачі у власність релігійної організації Львівської єпархії Української православної церкви.

Таким чином, вказаним Розпорядженням КМУ визначено конкретну релігійну організацію, до якої має перейти у власність зазначений комплекс. 

Відповідно до пункту 6 Постанови Верховної ради Української РСР від 23.04.1991р. «Про порядок введення в дію Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» рішення державного органу про повернення у власність чи передачу у безоплатне користування релігійним громадам культових будівель і майна відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»  має бути мотивованим з урахуванням: 

- прав релігійних громад, яким належали ці будівлі і майно на момент їх переходу у власність держави;

- прав релігійних громад, які користуються цими будівлями і майном у встановленому законом порядку;

- вкладення коштів релігійними громадами у спорудження, переобладнання культової будівлі і тривалості користування нею;

- наявності у даному населеному пункті інших культових будівель та їх використання релігійними громадами відповідних віровизнань;

- інших суттєвих обставин у їх сукупності.

Натомість Розпорядження Кабінету міністрів не містить жодної мотивації чи обґрунтування щодо передачі зазначеного майнового комплексу у власність релігійної організації саме Української православної церкви, що вказує на його упередженість та протиправність.

Разом з тим, дане Розпорядження викликало значний резонанс на Львівщині, що дуже чутлива до релігійних питань, і у випадку його реалізації загрожує серйозними суспільними потрясіннями та непрогнозованими і неконтрольованими наслідками для громадської злагоди і спокою.

Вважаємо, що на сьогоднішній день, коли всі військові шпиталі України заповнені тяжко пораниними військовими, які брали участь в АТО, то недоцільно взагалі проводити передачу комплексу на Пекарській, 57 будь-якій конфесії, а залишити ці споруди на балансі Міністерства оборони України, як медичний заклад, реалібітаційний центр для учасників АТО. Слід зазначити, що за час правління колишньої влади Януковича, Міністерство оборони зазнавало значних втрат різноманітних споруд, які бездумно передавались у власність установам, підприємцям тощо.

Виходячи з викладеного, просимо Вас:

- забезпечити перевірку Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2013р. № 811-р «Про передачу майнового комплексу військового містечка № 212 по вул. Пекарській, 57-59, у м. Львові до сфери управління Львівської облдержадміністрації»  на предмет відповідності законодавству та з врахуванням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів громадян і цілями, на досягнення яких спрямоване це Розпорядження і вжити, за наявності підстав, належних заходів прокурорського реагування.

Форум громадських організацій Львівщини

Всеукраїнське Товариство політв`язнів і репресованих;

Конгрес української інтелігенції Львівщини;

Організація української молоді «Спадщина»;

ЛОО Спілки офіцерів України;

ЛКО Асоціація українських правників;

ЛОВ Всеукраїнського об`єднання ветеранів;

Крайове Братство ОУН-УПА;

Спілка політв`язнів України;

ГО «Євромайдан Львів»;

Союз Українок;

ГО «Варта 1»;

ГО «Молодь за зміни»;

ГО «Львівська бесіда»;

Ліга творчої інтелігенції Львівщини;

Львівське відділення МОК України;

Суспільно-культурне товариство «Надсяння»;

Суспільно-культурне товариство «Любачівщина»;

Асоціація видавців Львівщини;

Товариство «Тернопільщина»;

ЛОО ВЖТ ім.О.Теліги;

Суспільно-культурне товариство «Лемківщина»;

Львівська обласна ОУН;

ЛОО Ліги українських жінок;

ЛОВ українського фонду культури;

Львівське відділення МОК України;

Товариство «Холмщина»;

Українське лікарське товариство;

Комітет соціального захисту;

Львівське козацьке стрілецьке Братство;

Львівська обласна організація товариства «Знання»;

Благодійний фонд «Просвіта і чин»;

Львівське товариство «Рідна школа».