Громадянин чи християнин?
  • Втр, 24/12/2013 - 13:04

20 грудня 2013 року в рамках заходів «Суспільні дні УГКЦ» у приміщенні «Карітасу» міста Тернопіль, відбулася молодіжна зустріч із о. Луісом Окуліком, аргентинським священиком єпархії Трієсте (Італія), секретарем Ради Конференції Єпископів Європи та о. Михайлом Мельником, головою Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.

Присутні мали нагоду почути презентацію о. Луіса, фахівця із Канонічного права та Соціальної доктрини Церкви на тему: «Соціальна доктрина Церкви як засіб нової євангелізації», а також про участь християнина в політиці. Вступне слово про політичну ситуацію в Україні та про деякі властивості триваючого Євромайдану висловив голова Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, о. Михайло Мельник.

«Побувавши на Євромайданах у Києві, Львові - розповідає о. Михайло, я побачив багато позитиву, проте дещо все ж мені не сподобалося. Не сподобалось те, що християни, яких я знаю, вигукували такі слова, як: «наглюка», «смерть». Оскільки я є християнин, то повинен знати як Церква ставиться до різних суспільних та політичних проблем і також пам'ятати, що я є і громадянином певної держави. Зараз наша країна є на стадії «перезавантаження» і мусимо збагнути, що ми, як християни, можемо принести їй, як свідомі громадяни, наскільки дієвими ми можемо бути?»

Участь християн у політичному житті з досвіду європейських християн ділився о. Луїс Окулік. «Продовж історії бачимо різне ставлення церков до держави, певні супечки між ними, та навіть конфлікти, а в інших випадках зустрічаємо хорошу співпрацю, яка принесла свої плоди. Ще століття тому християнські цінності в політичних лозунгах партій нікого не дивували. Наразі, ми спостерігаємо чітке розмежування між сферою Церкви та сферою суспільно-політичною. Церква, як моральний авторитет, повинна просвічувати різні галузі життя громадянського суспільства, де буде збережена повага та гідність людини. Про це чітко говорить Пасторальна конституція, наголошуючи, що Церка і держава, діючи кожна в своїй сфері, знаходячи спільні пункти, мають розвиватися паралельно для спільного блага» - зазначив отець Луїс. Зустріч продовжилася також цікавими запитаннями та думками про Євромайдан і християнську державу.

За матеріалами Прес-служби Товариства «Обнова» (Тернопіль)

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир