«Гроші — це ресурс для служіння», — о. Любомир Яворський на Синоді Єпископів УГКЦ
  • Птн, 15/07/2022 - 11:33

14 липня 2022 року Патріарший економ о. Любомир Яворський мав нагоду представити членам Синоду Єпископів УГКЦ фінансовий звіт щодо служіння Церкви.

У своєму коментарі пресслужбі Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ Патріарший економ о. Любомир Яворський поділився своїми думками стосовно представлених на Синоді фінансових питань. «Коли ми говоримо про гроші, то чітко собі усвідомлюємо, що це лише ресурс для служіння. Тому вони не можуть стояти у центрі нашої діяльності. Адже за кожним ресурсом завжди стоїть конкретна людина, якій ми служимо. Йдеться про наших вірних, про тих людей, які опинилися сьогодні у складних ситуаціях, про наших працівників та створення робочих місць. Справді, час війни наповнений великою кількістю викликів. Тому ми постійно повинні мобілізовуватися і за кожним ресурсом бачити людину. Патріарша фундація „Мудра справа“ на вершині своєї ідеї бачить людину. Ми намагаємося голодного нагодувати, подорожнього чи переселенця у дім приймаємо, організовуємо паломництва чи перевезення. Саме тому Патріарший економат не так дбає про ресурс, що також важливо, але насамперед дбає про людей».

Відтак отець звернув увагу на зміст своєї доповіді. Перш за все, за його словами, фінансовий звіт стосувався діяльності Патріаршої курії та заснованих нею різних організацій та благодійних фондів. Йдеться про «Андріїв гріш», Місійний фонд, Фонд священничої солідарності та єпископської солідарності. У цю доповідь було включено звіт про використані фінанси та надходження.

«Другий елементом моєї доповіді було представлення оновленої система солідарності для цілої Церкви, — мовив промовець і додав: Тут йдеться про об’єднання наших ресурсів заради допомоги в ефективному функціонуванні центральних структур нашої Церкви. Цю оновлену систему прийнято на п’ять років».

Окремим питанням став бюджет на 2023 рік, який також був погоджений єпископами.

І наприкінці, владикам Синоду Єпископів було представлено старт Патріаршої фундації «Мудра справа» та тих проєктів, які на сьогоднішній день вже реалізуються. «Йдеться про два проєкти — здійснення евакуації біженців та створення продуктових наборів. На перспективу ми маємо плани щодо будівництва модульних будиночків для вимушено переселених осіб. Це вже третій проєкт, який ми хочемо запустити у межах діяльності Патріаршої фундації „Мудра справа“».

Варто пригадати, що сьогодні Патріарший паломницький центр УГКЦ за посередництвом Патріаршої фундації «Мудра справа» та завдяки співпраці із донорами здійснює евакуаційні рейси із Миколаєва та Запоріжжя. Вимушено переселених осіб перевозять у більш безпечні регіони країни, забезпечуючи комфортний переїзд.

Водночас інший благодійний проєкт — це створення та передача продуктових наборів потребуючим та постраждалим від війни. Одним із наслідком війни стала втрата праці багатьма людьми, що веде до неможливості купувати продукти та голоду. Під час першого етапу організатори акції закупили 78 тонн продукції, із якої можна сформувати близько 7 000 продуктових наборів. Один продуктовий набір розрахований для двох осіб на тиждень. У нього входить 15 різних продуктів: борошно, олія, цукор, чай, крупи, макаронні вироби, різні консерви, пастеризоване молоко і т. д. Загальна вага пакунку — 11 кг. На сьогодні вже відбулися доставки продуктових наборів до Харкова, Чугуєва, Запоріжжя, Кропивницького, Чернігова, Одеси, на Сумщину та Київщину.

Доповідь о. Любомира Яворського закінчилася висловленням подяки єпископам за те, що вони не тільки молитовно, але й фінансово підтримують різні проєкти Української Греко-Католицької Церкви. Яскравим прикладом такої підтримки є Філадельфійська митрополія, які одні із перших завжди готові до співпраці.

«Загалом доповідь була сприйнята доволі позитивно», — зазначає о. Любомир по завершенні. «Перед тим, як подати свій звіт на розгляд єпископам, його переглянула аудиторська компанія. Тому більшість висновків щодо господарювання були схвальними. Також владики були захоплені нашою роботою і засвідчили свою відкритість на подальшу співпрацю, особливо у гуманітарній сфері, яка сьогодні вийшла на передній план. Ми це сьогодні реалізуємо через Патріаршу фундацію „Мудра справа“, — мовив він.

«Важливо усвідомити, що коли ми об’єднуємо свої зусилля та ресурси, ми можемо допомогти більшій кількості людей. Тому єпархіальні внески насправді допомагають діяти цілій Церкві у допомозі постраждалим від війни», — підкреслив насамкінець Патріарший економ о. Любомир Яворський.