Гуманітарна організація CESVI: необхідна підтримка українським матерям
  • Птн, 20/05/2022 - 17:09

Італійська гуманітарна організація CESVI, яка активно допомагає людям, що постраждали внаслідок війни, часто зустрічається із пораненими людськими долями. Така допомога сприяє надії, яка, зокрема, відчутна на прикладі молодої матері Владислави, яка була змушена втечею рятуватись від наслідків війни.

Серед багатьох людей, які зустрілися з жахом війни в Україні є Владислава. Жінка передчасно народила свою дитину, рятуючись із Слов’янська в пошуках безпечнішого місця. Дякуючи Богові та небайдужим людям, мати разом з дитиною перебувають у безпеці. Серед тих, хто їм допомагав, є й італійська гуманітарна організація CESVI, яка віднедавна також долучилася до відновлення міста Бучі.

Турбота за юні життя

Камілла важила менше двох кілограмів, коли з’явилася на світ минулого місяця. Тепер маленька дівчинка дарує тим, хто її знає, надію та радість життя. Юній матері дитини війна приготувала випробовування, які принесли багатство досвіду в сімнадцятирічному віці. Владислава розповідає, що від початку російського вторгнення вона постійно чула сирени та постріли, які спершу лунали здалека. Згодом свідомість сколихнули вибухи, що пошкодили залізницю, яка знаходилась поряд з її будинком. «Тож ми вирішили залишити наше місто, в якому зараз живуть небагато з тих, хто залишився», – розповідає Владислава.

Після втечі та двох тижнів, проведених у лікарні, мати з дитиною почуваються краще. Відповідаючи на питання чи важко доглядати за Каміллою самотужки, Владислава заспокійливо відповідає: «Ні, я звикла. Я є третьою дитиною у мами, яка має п’ять дітей. Вона завжди працювала, і ми дбали про молодших». Молода матір дякує всім, які допомогли їй оговтатися після порятунку: «Тут багато хороших людей, які нам дуже допомагають. Я їм дуже вдячна, вони сильно підтримують. Вони навіть дали мені коляску для Камілли», – ділиться Владислава. Її найбільше бажання – мир. «Проблеми, які раніше здавалися такими великими, тепер виглядають незначними, дріб’язковими. Велика проблема полягає в тому, що нам потрібен мир», – каже вона.

Допомога найбільш потребуючим

Сьогодні Владислава і Камілла належать до близько тисячі сімей, які завдяки підтримці також інших фондів отримують допомогу від CESVI в Одесі, Дніпрі, Краматорську та Києві. Гуманітарна організація передає їм одяг, дитячі речі та інші засоби для проживання та піклування про дітей. Допомога італійської гуманітарної організації спрямована для потреб вагітних та годуючих матерів, для мам з дітьми у віці до 5 років, а також для людей похилого віку, осіб з інвалідністю, які вимушені покинути свої домівки, але заблоковані всередині України та отримують необхідну підтримку.

Владислава і Камілла прибули в одну зі структур, де працює гуманітарна організація CESVI, яка від початку надзвичайної ситуації долучилась до підтримки населення. «Ми почали працювати в покинутих місцях і тепер вони функціонують для прийняття, де, однак, не вистачає всього необхідного для проживання. Ми піклуємося про людей, які прибувають, забезпечуючи всім необхідним, включно із специфічними видами діяльності, спрямованими на матерів і дітей, оскільки не варто забувати, що 90% біженців – це жінки та діти», – пояснює Роберто Віньола, заступник генерального директора CESVI. Пан Роберто пояснює важливість всебічної співпраці задля кращої ефективності. Він зазначає, що через тиждень після повномасштабного вторгнення, їхня організація активізувала свою європейську мережу, а також налагодила співпрацю з українською владою та волонтерами на місцях, які обізнані з потребами населення.