Гвінейський кардинал Роберт Сара закликає заново християнізувати Європу
  • Пон, 10/01/2022 - 16:53

Колишній митрополит Конкари висловив думку, що послаблення віри та покликань на Старому Континенті відбувається внаслідок впливу сучасних технологій та руйнування сім’ї через розлучення. За його словами, Європа відвернулася від свого коріння. Тому для її пробудження потрібні місіонери нового типу. Він сам почувається одним із них і нагадує, що місіонери приїжджали з Європи, щоби “рятувати душі” африканців. “Я став християнином завдяки Європі, я маю синівський обов’язок повернути Європі те, що вона дала мені”, – говорить 76-річний єрарх.

На його думку, основою для того, щоб Європа знову стала християнською, є її культура, література й архітектура. Потрібно також аби її мешканці знову навчитися молитися, тобто “щоб вони змогли стишитися, щоб слухати Бога”, що нелегко, коли нас оточують технології, які не залишають нас у спокої.

Префект-емерит Конгрегації у справах Божого Культу та Дисципліни Таїнств закликав Францію кинути виклик своїй традиції світськості держави, що розділяє політику та релігію. Він пояснив, що кожна людина – це “єдина особа, не є з одного боку віруючий, а з іншого – громадянин”.

Однак, кардинал Сара не вбачає в ісламі загрозу для Європи. Мусульмани, на його думку, є прикладом вірності молитві, а ті, хто застосовує насильство, не є справжніми віруючими. “Впродовж століть іслам і християнство співіснували в Африці, а радикалізація мусульман почалася лише в 1970-х роках під впливом, зокрема, Саудівської Аравії”,  – пояснив він.

Відповідаючи на запитання про сексуальне насильство в Церкві, він сказав, що священник, який це чинить, “відходить від своєї священницької ідентичності”, оскільки “його життя більше не оживляється вірою”. “Він чинить злочини, тому що Бог не присутній у його житті. Це не питання структури Церкви. Людина, що вчиняє такі злочини, сама несе відповідальність за свої дії. Це її слід притягувати до відповідальності. Не можна звинувачувати структуру, догми чи доктрину. Доктрина веде нас до Бога”, – зазначив кардинал Сара.

Він додав, що священники повинні усвідомити, яка їхня роль у лоні Церкви. “Вони увійдуть у Небесне Царство не тому, що говорять: «Господи, Господи». Визнавати віру – давати Богові місце у своєму серці, у своєму житті, у своїй діяльності”, – наголосив гвінейський кардинал.

Відповідаючи на запитання про те, що сказати вірним, розчарованим у Церкві, а також тим, які згіршені чи налякані ослабленням статусу священства через звинувачення у сексуальних зловживаннях, єрарх радить “дивитися на Ісуса”. — “Ми маємо дивитися не на людину. Я можу бути убогим священником, бо я слабкий, я втратив свою ідентичність. Не мене потрібно наслідувати. Це Ісус є зразком, ідеальним зразком, досконалою людиною”, — зауважив колишній префект Конгрегації у справах Божого Культу та Дисципліни Таїнств, закликаючи наприкінці: Читаймо Його Євангеліє. А також молімося”.