Халдейський католицький Патріарх Сако закликав ассірійського Патріарха Map Дінха IV повернутися до повної єдності
  • Втр, 17/09/2013 - 22:20

Патріарх Вавилону Халдейського Луїс Рафаель Сако послав вітальне послання Патріархові Ассірійської Церкви Сходу Мар Динху IV Хананії з нагоди його 78-річчя, яке відзначалося 15 вересня. У своєму листі Патріарх Сако звернувся до глави Ассірійської Церкви також з офіційним запрошенням почати шлях діалогу в ім'я відновлення повного церковного спілкування між ассірійської християнською громадою і халдейською, яка перебуває в єдності з єпископом Риму.

«Користуюся нагодою, – пише у посланні Патріарх Сако, – щоб висловити бажання халдейської Церкви почати діалог на тему єдності, якої бажає Ісус. Перед лицем серйозних викликів, що загрожують нашому виживанню, такий діалог в наші дні особливо актуальний. Без єдності у нас немає майбутнього. Єдність може допомогти зберегти нашу присутність. З довірою віддаю це щире бажання в руки Вашої Святості».

У минулому вже відбулася одна богословська зустріч між Ассірійської Церквою Сходу і Католицькою Церквою, яка в 1994 році призвела до розробки та прийняття загальної христологічної декларації. Тоді Папа Іван Павло II і Патріарх Map Дінха IV визнали сповідання спільної віри в Ісуса Христа і в таємницю Втілення. Досі, однак, не був початий офіційний екуменічний і еклезіологічний двосторонній діалог між Халдейської і Ассірійської Церквами Сходу, які розділяють одну і ту ж богословську, літургійну і духовну спадщину.

«Якщо ми визнали сповідання спільної віри, – підкреслює Патріарх Луїс Рафаель Сако, – то виникає питання: що нам заважає піти разом шляхом визнання між нами повної єдності? Можливо, необхідно проявити трохи сміливості в пошуках правильного методу».

На закінчення послання халдейський Патріарх Вавилона пише: «Сподіваюся на можливе об'єднання наших Синодів і спільне протистояння загальним проблемам, – таким як втеча наших віруючих з рідних земель і розсіювання загальної тисячолітньої спадщини наших Церков. Чекаю з трепетом відповіді від наших ассірійських братів».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va