Халіфат – що він означає для християн?
  • Втр, 01/07/2014 - 01:33

Угрупування Ісламської держави Іраку та Леванту, яке веде боротьбу в Іраку і Сирії, оголосило про запровадження халіфату, тобто політично-релігійного режиму.

В задумі екстремістів ісламська держава має охоплювати увесь світ. Це викликає велике занепокоєння серед християн, що проживають на цій території. «Халіфат – це, перш за все, нещадна боротьба за владу, а також спроба запровадити мусульманське право шаріату», – розповів у інтерв’ю для Радіо Ватикану знавець ісламу о. Адам Вос.

«Оголошення халіфату слід розуміти в контексті посилання на велику мусульманську традицію. Однак, дивлячись з точки зору теперішніх подій, які слід розмістити в контекст, бо по-іншому все це неможливо зрозуміти, йдеться перш за все про владу і конкуренцію між мусульманськими радикалами, а особливо сунітськими. Після розпаду «Аль-Каїди» йдеться, швидше за все, про те, щоб перейняти владу, оскільки в контексті іракського конфлікту, як і війни в Сирії, радикальні сунітські угрупування співпрацюють між собою», – наголошує о. Вос.

На запитання про те, що могло би принести запровадження самого халіфату, отець відповідає, що йдеться в основному про запровадження шаріату. «Якщо заклики, на які посилаються члени цієї ісламської держави, мають бути посиланням на класичний халіфат з першої половини VII ст., тобто до правління чотирьох т.зв. правовірних халіфів після смерті Магомета, то йдеться про владу і запровадження права шаріату, тобто цілого устрою, що базується на коранічному законі», – зазначає він.

Отець Вос зауважує, що наслідки халіфату для іновірців є однозначними. Як для християн, так і для шиїтів і алавітів,у цьому халіфаті нема місця. «Відслідковуючи коротку історію угрупування Ісламська держава Іраку та Леванту, організації, яка практично від 2003 року що якийсь час змінює назву і халіфат є черговим етапом цього процесу, видно наскільки радикальними у своїх починаннях є його члени. Достатньо хоча б згадати історичне християнське містечко Маалула в Сирії, яке було цілком зруйноване, пограбоване, а християн винищено», – говорить о Вос.

Водночас він визнає, що не бачить можливості для того, щоб цей халіфат знайшов підтримку як в арабському світі, так і на міжнародній арені. «Наразі це лише самопроголошена дія мусульманських радикалів, і в подальшій перспективі я не бачу можливості для її розвитку», – наголошує о. Вос.