Характерні риси перших 100 днів понтифікату Франциска
  • Суб, 22/06/2013 - 00:33

Зазвичай, коли якась особа вступає на нову посаду, перші 100 днів її праці є перехідними. В цей час визначається її особистість і стиль праці. У випадку Папи Франциска, світові не довелось чекати довго, щоб пізнати його стиль. Всього за кілька місяців його відкритість оживила Церкву. Агенція Rome reports визначила ключові точки, які, на їх думку, є визначальними в перші дні понтифікату Святішого Отця Франциска.

БЛИЗЬКІСТЬ

«Один професор запитав мене, чому я не йду жити в Апостольський Палац. Я відповів: Через мій психічний стан! – Така моя особистість», – зазначив Папа на зустрічі з дітьми католицьких шкіл Італії.

Папа Франциск намагається бути близько до паломників, що приїжджають до Риму. Під час Літургій та аудієнцій він значну частину часу проводить з ними, вітаючи та благословляючи їх. Він каже, що не хоче жити в папських апартаментах, бо хоче жити серед людей, з Курією. Без жодного сумніву, під час його загальних аудієнцій площа Св. Петра завжди заповнена вщент.

 

СВОБОДА

«Коли я когось сповідаю… Власне зараз я не можу цього робити, бо не можу піти посповідати людей… Мені взагалі не можна нікуди виходити. Це теж проблема», – говорив Святіший Отець на одній із загальних аудієнцій.

Папа любить імпровізувати. Він любить жартувати і вітається з тими, кого зустрічає по дорозі. Проживаючи в Домі Св. Марти, він може спланувати певні неформальні візити. Він навіть жартує, що для того, щоб когось висповідати, йому треба крадькома втекти з Ватикану.

 

ЦЕРКВА

«І якщо з’являються апостоли, які хочуть побудувати багату Церкву, Церкву без безплатної прослави, Церква стає старою, Церква стає просто неурядовою організацією, Церква стає неживою», – говорив Святіший Отець на проповіді під час однієї із ранкових  Літургій в каплиці Дому Св. Марти.

Одним із нових звичаїв, які запровадив Папа Франциск, є Літургії у каплиці Дому Св. Марти, що у Ватикані. Кожного ранку Папа говорить коротку проповідь. Він пояснює читання Євангелія того дня, і його послання дає чітко зрозуміти, як, на думку Папи, має функціонувати Церква і як мають поводитись християни.

 

НАСЛІДУВАННЯ

 «Дякую за покору, яку Ви показали нам під час свого понтифікату. Ви є прекрасним прикладом доброти», –  зазначив Папа Франциск під час зустрічі з Папою-емеритом Бенедиктом XVI.

Промови Папи вважають дуже потужними. Слова, які він використовує, а також його послання є дуже прямі. Та незважаючи на унікальний стиль, його навчання є продовженням навчань Бенедикта XVI, Івана Павла ІІ та Павла VI.

 

ОКОЛИЦІ

«Це може бути небезпечно. Ми закриваємося у своїх парафіях, зі своїми друзями, своїми товариствами, з тими, хто розділяє наші погляди… але знаєте, що відбувається? Якщо Церква закривається, то вона стає слабшою», – говорив Святіший Отець на одній із загальних аудієнцій.

Одним із найбільш вражаючих аспектів, які Папа Франциск показав вже на початку свого понтифікату, є велика турбота про тих, хто є в потребі. Він демонструє велике зацікавлення хворими, бідними, дітьми та знедоленими. Він просить усіх християн активно задіятись в допомогу тим, хто живе «на околицях суспільства».

 

РЕФОРМИ

 «Я б хотів, щоб Церква була бідна. Церква для бідних», – говорив Франциск на одній із аудієнцій.

Ще до обрання, кардинал Бергольйо часто наголошував на необхідності спростити Курію,  щоб вона могла допомагати єпархіям у всьому світі. Саме це питання обговорювали кардинали на зустрічах, що передували конклаву. Ставши Папою, він вирішив призначити комісію із восьми кардиналів з метою реформувати Курію і її спосіб управління Церквою. Перша офіційна зустріч цієї групи запланована на жовтень. Її члени є радниками Папи у питаннях того, як втілювати реформи, а саме як застосувати нову ефективну модель праці Курії.

 

Перші 100 днів понтифікату були насиченими. Вони стали відображенням імпульсу і сили, з якими Папа Франциск хоче управляти Церквою.

Джерело: http://popefrancis.org.ua