Важкі питання

  • 10 Червень 2015 (12:41)

    ПИТАННЯ: Чи не уподібнюється Церква до талібів, відлучаючи розлучених і поновно одружених та гомосексуалістів? Адже вони теж можуть любити Бога всім серцем, то ж чому їм відмовляють в Причасті?

    ВІДПОВІДЬ: Відлучення і неможливість причащатися - це різні речі. Спілкування з Церквою не відбувається тільки через Святе Причастя, хоча саме воно, безсумнівно, є вершиною прилучення віруючого до Церкви. Неможливість приступати до Причастя - це не означає відлучення від Церкви.

  • 3 Червень 2015 (01:00)

    ПИТАННЯ: Чому в Католицькій Церкві склалася традиція відзначати 7 і 30 днів після смерті на відміну від православ'я, де прийнято відзначати 9 і 40 днів?

  • 31 Травень 2015 (19:42)

    ПИТАННЯ: Якщо Сповідь обов'язкова тільки для смертних гріхів, то яким чином людині відпускаються гріхи повсякденні?

    ВІДПОВІДЬ: Як ми вже багато разів пояснювали, смертний гріх - це тяжке порушення Божої заповіді, і сповідування смертних гріхів є обов'язковим для того, щоб примиритися з Богом в Таїнстві Покаяння і отримати можливість приступати до Святого Причастя. Гріх є смертним при трьох одночасних умовах: по-перше, він стосується серйозної матерії, по-друге, він здійснюється з повним усвідомленням скоєного вчинку і з повною згодою волі.

  • 19 Травень 2015 (18:16)

    ПИТАННЯ: Весілля в Кані: якщо там було покладено початок чудесам, то звідки у Марії була така впевненість, що Ісус зуміє вирішити це завдання з постачання частування кількох сотень людей? Зрозуміло, що, знаючи Ісуса, як мати, вона була впевнена в Його слухняності, але вже точно знала і про Його скромні фінансові можливості.

  • 19 Травень 2015 (18:07)

    ПИТАННЯ: Після всіх сказаних Папою слів про нескінченне милосердя Боже, який дає шанс будь-якому грішникові, здається дивним, що Він допускає вічне, невідворотнє пекло.

  • 12 Травень 2015 (23:14)

    ПИТАННЯ: У чому полягає безкровна жертва Христа на Службі Божій?

    ВІДПОВІДЬ: Під час Служби Божої ми звершуємо пам'ять Жертви Христової. Але ця пам'ять - не просто спогад того, що було в минулому. Якщо ми згадуємо про зданий іспит, то ми в цей момент не здаємо його знову і не відповідаємо ще раз на ті ж питання, не очікуємо з трепетом оцінки. Мова йде про подію з минулого, яка стає актуальною лише в наших думках і пам'яті, але вона не відбувається в сьогоденні.

  • 5 Травень 2015 (22:59)

    ПИТАННЯ: Чи можна католику голосувати за партію, яка не займається скасуванням закону, що суперечить закону Божому?

    ВІДПОВІДЬ: У політичному житті віруюча людина покликана в міру своїх можливостей просувати благо і викорінювати зло. Якщо ж неможливо викорінити зло, потрібно намагатися зробити все, щоб уникнути ще більшого зла.

    За ті партії, які не займаються безпосередньо скасуванням закону, що суперечить Богу, католики можуть голосувати не тому, що вважають цей закон благом, а тому, що вважають неможливим його скасування в даний момент.

  • 5 Травень 2015 (22:10)

    ПИТАННЯ: Чи правда, що вбивство допустиме для захисту себе або ближнього?

    ВІДПОВІДЬ: Вбивство ніколи не може бути допустимим. Існує право на самооборону, але це не означає, що вбивство допустиме. Вбивати людину неприпустимо в жодному випадку, навіть заради найблагородніших цілей: жодна мета не може виправдовувати вбивство. Принцип «мета виправдовує засоби» суперечить християнській моралі.

  • 5 Травень 2015 (21:05)

    ПИТАННЯ: Чому в Євангелії від Івана говориться, що Ісус після Воскресіння сказав «Прийміть Духа Святого», а потім Святий Дух зійшов на апостолів у день П'ятидесятниці? Коли ж по-справжньому вони прийняли Святого Духа?

  • 28 Квітень 2015 (23:10)

    ПИТАННЯ: Що таке «духовне причастя» і як його приймати?

    ВІДПОВІДЬ: Під духовним причастям ми розуміємо єднання людської душі з Богом у Пресвятій Трійці. Воно засноване на обітниці Господа: «Той, у кого мої заповіді, і хто їх береже, той мене любить. Хто ж мене любить, того мій Отець полюбить, і я того полюблю і йому об'явлю себе»(Ів 14,21); «Коли хтось мене любить, то й слово моє берегтиме і злюбить його мій Отець, і прийдемо ми до нього, і в ньому закладемо житло»(Ів 14.23).

  • 28 Квітень 2015 (18:51)

    ПИТАННЯ: У Символі віри про Ісуса Христа говориться «народжений, несотворений». Що це означає? У чому різниця між цими двома словами?

    ВІДПОВІДЬ: Різниця між народженням і створенням в тому, що народження означає сходження, в той час як бути створеним значить з'явитися з нічого.

    Діти народжуються від батьків, а не створюються ними. Це вже в якійсь мірі пояснює різницю термінів. Але коли мова йде про народження Слова від Бога, - це зовсім особливе народження.

  • 21 Квітень 2015 (22:15)

    ПИТАННЯ: Як розуміти слова Бога про те, що Він карає дітей за провину батьків до третього і четвертого покоління?

  • 21 Квітень 2015 (22:01)

    ПИТАННЯ: Яка різниця між освяченим і неосвяченим релігійним предметом? Чи не є фетишизмом шанування освячених предметів?

  • 20 Квітень 2015 (01:52)

    ПИТАННЯ: Оскільки Ісус Христос - істинний Бог та істинна людина, у Нього повинна бути людська душа. Що стало з цією душею після Воскресіння?
     

  • 20 Квітень 2015 (01:33)

    ПИТАННЯ: Чому християнське віровчення надає такого великого значення воскресінню плоті після смерті? Чи не краще б було залишатися безтілесними істотами, необтяженими законами матеріального світу?
     
    ВІДПОВІДЬ: Яка необхідність є у воскресінні плоті?

  • 19 Квітень 2015 (17:50)

    ПИТАННЯ: Чому католики і православні святкують Великдень з різницею від 1 до 5 тижнів?
     
    ВІДПОВІДЬ: Суперечки про дату святкування Великодня, як і сама система її розрахунку, настільки складні і численні, що ми зупинимося коротко тільки на деяких з них.

  • 19 Квітень 2015 (10:57)

    ПИТАННЯ: Як ми воскреснемо? Чи буде наше тіло таким, як зараз?
     
    ВІДПОВІДЬ: Відповідь на питання про наше воскресіння можна знайти в Першому посланні до Коринтян: «Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих» (15,20). У нас буде тіло, подібне до Його тіла, тобто більше не підпорядковане потребам цього тлінного світу, але тіло прославлене і перетворене -- для життя у славі, для життя вічного.

  • 31 Березень 2015 (20:40)

    ПИТАННЯ: Як розуміти слова з Послання до Римлян: «Нехай кожна людина кориться вищій владі, бо немає влади не від Бога; влада існуюча встановлена від Бога»? Чи відноситься все це до державної влади чи тільки до церковної? А як же чинити, якщо влада - комуністична або нацистська? Або якщо це демократична влада, яка приймає аморальні закони? Або навіть корумпована церковна влада?

  • 31 Березень 2015 (20:19)

    ПИТАННЯ: На підставі чого католики ділять гріхи на «смертні» і «повсякденні»? Хіба не всі гріхи без винятку є смертними, відлучаючи від Бога? У Біблії немає такого розмежування. Написано у апостола Якова: «хто виконує весь  Закон, а згрішить в чомусь одному, той винним є у всьому»?

  • 28 Березень 2015 (19:46)

    ПИТАННЯ: Чи гріх вибирати  менше зло?
     
    ВІДПОВІДЬ:  Не слід вибирати жодного: зло ображає Бога, якого б «розміру» воно не було, і збіднює і руйнує людину, будь воно «великим» або «меншим». Це твердження означає, що ніяке зло, навіть менше, не може бути предметом вільного вибору з боку людини. Воно завжди буде гріхом.

Сторінки