Важкі питання

  • 18 Листопад 2014 (18:28)

    ПИТАННЯ: Якщо подружжя, звертаючись до церковного суду, дають неправдиві відомості, і суд анулює їх шлюб, чи можуть вони потім вступати в новий шлюб?

    ВІДПОВІДЬ: Зрозуміло, якщо подружжя дають неправдиве свідоцтво, а судді, не знаючи про це, виносять відповідне рішення, то це рішення не відповідає істині. І навіть якщо винесено судження про недійсність їх шлюбу, перед Богом вони залишаються чоловіком і дружиною, і новий шлюб був би для кожного з них перелюбством.

  • 10 Листопад 2014 (18:31)

    ПИТАННЯ: Чи може некатолик (протестант, православний) сповідатися католицькому священику?

    ВІДПОВІДЬ: Звичайно, будь-яка людина може сповідатися католицькому священику, розповісти йому про свої гріхи, попросити поради та духовної допомоги. Але отримати дійсне відпущення гріхів у Таїнстві Покаяння може далеко не кожен.

  • 10 Листопад 2014 (18:18)

    ПИТАННЯ: Чи буває у Папи відпустка?

    ВІДПОВІДЬ: Звичайно, у Папи буває відпустка, хоча найчастіше вона дуже «відносна». За традицією, останні Папи Римські проводили літню відпустку в Кастель Гандольфо недалеко від Риму або залишалися у Ватикані. А святий Іван Павло II, як потім і Бенедикт XVI, любив поїхати у відпустку в гори, де, як усім відомо, Папа Войтила навіть катався на гірських лижах.

  • 4 Листопад 2014 (22:27)

    ПИТАННЯ: Як відбувається навернення невіруючого - миттєво?

    ВІДПОВІДЬ: Це питання дійсно безмежне. Про це можна написати багатотомні книги, - та вони вже написані. Скільки свідоцтв навернення ми знаходимо навколо нас - і не тільки навколо. Кожна віруюча людина може розповісти про своє власне навернення, хоча часто це настільки особистий досвід, що описати його не вистачає ні слів, ні сміливості.

  • 28 Жовтень 2014 (20:23)

    ПИТАННЯ: Чому Господь допускає смерть дітей і молодих? Ми повинні нести свій хрест і спасаємося стражданням, але відносно дорослого це ще можна зрозуміти, а з якою метою ці хрести даються дітям?

    ВІДПОВІДЬ: Якби Бог створив людину тільки для земного життя, то сумніви в допустимості страждань були б цілком виправданими. Страждання в такому випадку дійсно здаються несправедливістю і навіть абсурдом.

  • 28 Жовтень 2014 (00:06)

    ПИТАННЯ: Що ми маємо на увазі, коли говоримо «нехай святиться ім'я Твоє» або «в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа»? Що означають слова  «дякуємо Тобі, бо велика слава Твоя», виголошені під час Меси? Як це - дякувати за славу?

  • 21 Жовтень 2014 (20:02)

    ПИТАННЯ: Яким чином людська душа може осквернитися первородним гріхом, якщо вона виходить з чистих, святих рук Бога?

  • 13 Жовтень 2014 (19:35)

    ПИТАННЯ: У чому має полягати сексуальне виховання підлітків згідно з християнськими принципами? Як краще викласти для них вчення Церкви в цій сфері?

    ВІДПОВІДЬ: Часто батьки, педагоги і навіть катехити пропонують дітям щось на кшталт «списку»: що можна, а чого не можна. Це хибний підхід: він не відображає вчення Церкви, яке полягає зовсім не в списку заборон - інакше воно дійсно виглядало б відразливо, авторитарно, незрозуміло і далеко від людей.

  • 13 Жовтень 2014 (16:08)

    ПИТАННЯ: Що означає «успіння» Богородиці? Чи означає це, що вона, будучи вільна від первородного гріха, не вмерла, а заснула?

    ВІДПОВІДЬ: Свято Успіння Пресвятої Богородиці почало поширюватися в VI -VII ст. Це був спогад кончини Діви Марії, яка сприймалася як славна і надзвичайна подія. В Константинополі вже починаючи з VII ст. це свято відзначалося 15 серпня.

  • 11 Жовтень 2014 (18:46)

    ПИТАННЯ: Я хрещений у православній Церкві, але прийшов у віці 12 років в католицтво. Прийняв перше причастя. Але є твердження, що я не римо-католик, як я себе вважаю, а греко-католик. Що за парадокс? Я ніколи не був в греко-католицькій церкві. Але проблема в тому, що віра якось передається у спадок.

  • 11 Жовтень 2014 (14:27)

    ПИТАННЯ: Якщо Марія - Матір Бога, чи можемо ми сказати те ж саме про інших родичів Ісуса Христа: наприклад, Єлизавета - тітка Бога, Іван Хреститель - двоюрідний брат Бога, Йосип - батько Бога, Анна і Йоаким - бабуся і дідусь Бога?

    ВІДПОВІДЬ: Бути тіткою, бабусею чи дідусем - це частина людської природи. З цієї точки зору, з точки зору людської природи, Марія є Матір'ю Ісуса, Єлизавета - тіткою Ісуса, Анна - бабусею Ісуса і так далі.

  • 5 Жовтень 2014 (12:44)

    ПИТАННЯ: Яким критеріям має відповідати війна, щоб її можна було назвати справедливою? Якщо представник Церкви висловлюється з приводу того чи іншого конфлікту, чи можна його думку назвати учительством Церкви?

    ВІДПОВІДЬ:  Теоретично критерії «праведної» війни визначити відносно просто - для цього досить поглянути у відповідний розділ Катехизму Католицької Церкви, в якому йдеться про право на самооборону. Але коли мова йде про конкретні конфлікти, то дуже і дуже важко назвати справедливою будь-яку війну.

  • 5 Жовтень 2014 (12:34)

    ПИТАННЯ: Чи може священик під час Літургії переривати читання Євангелія щоразу, коли хто-небудь шумить (наприклад, у кого-небудь дзвонить телефон або кричать діти)? Чи не є це відсутністю милосердя і терпимості?

    ВІДПОВІДЬ: Швидше за все, священик, на якого Ви посилаєтеся, турбується про те, щоб Слово Боже досягло всіх, чому може перешкодити сторонній шум.

  • 5 Жовтень 2014 (12:28)

    ПИТАННЯ:  Чи можна причащатися, якщо запізнишся на Літургію?

    ВІДПОВІДЬ:  В документах Другого Ватиканського собору підкреслюється, що Євхаристія - це участь у двох трапезах: трапезі Слова і трапезі Христової Жертви. Тому віруючий, який пропустив трапезу Слова, залишається без їжі. Якщо це відбувається навмисне, то його воля не може відповідати волі Христовій. В цьому випадку, безумовно, він не повинен приступати до Святого Причастя.

  • 22 Вересень 2014 (20:59)

    ПИТАННЯ: Розкажіть правду про Хрестові походи.

  • 11 Вересень 2014 (10:46)

    ПИТАННЯ: Чи правда, що Папа Боніфацій VIII відрізнявся особливою жагою влади та грошей, і Данте справедливо помістив його в одне з кіл пекла? Як можна увірувати в догмат про безгрішність Римських Пап, коли стикаєшся з подібними історіями?

  • 11 Вересень 2014 (10:34)

    ПИТАННЯ: Якщо двоє чоловіків нетрадиційної орієнтації хочуть жити разом, не претендуючи на шлюб або усиновлення дітей, то що в цьому поганого? Дві людини відчувають один до одного позитивні почуття - хіба є в цьому якийсь гріх?

  • 10 Вересень 2014 (11:49)

    ПИТАННЯ: Чи правда, що навіть атеїст може охрестити людину?

  • 27 Серпень 2014 (16:55)

    ПИТАННЯ:  Якщо людина грішить, будучи психічно нездоровою, то чи Бог її осудить (у випадку, якщо хвороба розвивалася поступово або в зрілому віці)? Виходить, що до хвороби людина відповідала за свої вчинки, а захворівши, вже ні?

  • 27 Серпень 2014 (16:13)

    ПИТАННЯ:

    Чи є в сучасному світі пустельники, самітники?

    ВІДПОВІДЬ:

Сторінки