Важкі питання

  • 24 Липень 2013 (12:54)

    ПИТАННЯ: Чи може людина, яка помирає, висповідатися перед мирянином і отримати від нього розгрішення, якщо немає можливості звернутися до священика? Чи буде така сповідь дійсною? І ще одне питання: якщо мирянин видає себе за священика, то чи будуть дійсними таїнства, які він уділяє?

    ВІДПОВІДЬ: Щоб сповідь була таїнством, вона повинна здійснюватися перед людиною, яка в цей момент має владу примиряти з Христом і з Церквою.

  • 17 Липень 2013 (13:31)

    ПИТАННЯ: Чому в минулому Церква схвалювала тортури, хоча сьогодні Катехизм Католицької Церкви їх засуджує? Чи може статися, що в майбутньому Учительство Церкви знову визнає неприпустимим те, що сьогодні допустимо, і навпаки?

    ВІДПОВІДЬ: Тортури визнав допустимими Папа Інокентій IV 1252 року незважаючи на те, що його попередник Ніколо I ще 886 року заявив, що тортури суперечать кожному людському і Божественному закону.

  • 17 Липень 2013 (10:50)

    ПИТАННЯ: Що говорить Учительство Церкви про старість?

    ВІДПОВІДЬ: Блаженний Папа Іван Павло II неодноразово наголошував на багатстві похилого віку.

    Наведемо деякі його твердження.

  • 30 Червень 2013 (22:41)

    Для багатьох людей залишається загадкою вчення Католицької Церкви про чистилище. Часто виникають запитання, що це таке і звідки походять знання про його існування. Одні вважають чистилище окремим місцем, на подобу того, яке представив у своїй «Божественній комедії» Данте Аліг'єрі, інші вважають чистилище прокляттям або покаранням, треті бачать у ньому всього лише необґрунтовану вигадку, підстав для якої у Святому Письмі немає.

  • 29 Червень 2013 (17:33)

    ПИТАННЯ: Звідки в Католицькій Церкві з'явилася практика індульгенцій?

  • 19 Червень 2013 (18:25)

    ПИТАННЯ: У фільмі «Божественне народження» показані пологи Діви Марії, яка страждає від болю так само, як будь-яка жінка. Але як це можливо, якщо Богородиця була дівою до, під час і після народження Ісуса? Діва Марія була вільна від первородного гріха, значить, вона повинна бути вільна від його наслідків – болісних  пологів. Чому в Одкровенні Івана Богослова про Діву Марію написано, що вона «мала в утробі, і кричала від болю та мук народження»?

  • 18 Червень 2013 (16:28)

    ПИТАННЯ: Якщо наука дійде до клонування людей, чи буде у них також клонована душа?

  • 15 Червень 2013 (10:04)

    ПИТАННЯ: У Євангелії від Матея (5,32) стверджується: «Хто відпускає свою жінку, − хіба у випадку розпусти, − той робить з неї перелюбку; і хто взяв би розведену, чинить перелюб». З цих слів виходить, що все-таки розлучення і повторний шлюб можливі в одному випадку: в разі зради одного з подружжя. Чому ж тоді Католицька Церква не визнає повторних шлюбів?

  • 14 Червень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ: Чому в Католицькій Церкві не допускаються до сповіді та Причастя розлучені, які побралися вдруге?

  • 4 Червень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ: Як узгоджуються між собою теорія Дарвіна і Біблія?

  • 4 Червень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ: Як Католицька Церква може бути істинною Церквою, якщо в її історії стільки гріхів і зла?

    ВІДПОВІДЬ: На це запитання можна відповісти за допомогою простого розмірковування. Як християни, ми надихаємося думками, словами, почуттями і справами Ісуса Христа. За допомогою Хрещення ми були до Нього «прищеплені», схоже до гілки, прищепленої до виноградної лози. Але коли ми чинимо гріхи, то робимо їх не тому, що черпаємо натхнення від Христа, а якраз тому, що від Нього відділяємося.

  • 24 Травень 2013 (11:50)

     Одним з поширених елементів сучасної культури стала віра в астрологію. Більшість газет, телеканалів і радіостанцій обов'язково залишають у своєму щоденному розкладі місце для того, щоб ознайомити аудиторію з "порадами зірок". Часто навіть від хрещених людей можна почути, що "в гороскопах немає нічого поганого". Трапляється, що астрологію плутають з християнством і кажуть: оскільки Бог створив зірки, значить наділив їх владою впливати на поведінку і долю людини. Однак Церква завжди рішуче засуджувала і продовжує засуджувати гороскопи. Чому?

  • 23 Травень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ: Чому католики, на відміну від православних, не причащаються Кров'ю Христовою?

    ВІДПОВІДЬ: У Католицькій Церкві поширився звичай причащати вірних під одним видом з різних причин, зокрема, щоб уникнути падіння вмісту Чаші на землю. Тепер Святе Причастя в багатьох громадах подають під двома видами.
    Не треба забувати, що там, де є Тіло Христове, є також Його Кров, Дух і Божественність. Катехизм Католицької Церкви нагадує, що Христос присутній у всій повноті в кожному з Євхаристійних видів (1377).

  • 23 Травень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ:  Як пояснити восьмирічній дитині, чому в Біблії так багато вбивств здійснюється з волі Бога (наприклад, в епізоді з Давидом і Голіафом)?

    ВІДПОВІДЬ: Що стосується прикладу з Давидом і Голіафом, то цей епізод можна пояснити дитині як необхідну оборону. Набагато складніше пояснити війни і руйнування, якими рясніє Святе Письмо.

  • 23 Травень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ: Навіщо потрібен Римський Папа? Звідки походить його верховенство?

     

    ВІДПОВІДЬ: Перше, про що хотілося б сказати, коротко розмірковуючи на цю багатогранну тему: безсумнівно, святий апостол Петро відігравав верховну роль серед апостолів у стародавній Церкві. При перераховуванні апостолів він часто називається першим і завжди бере ініціативу, як, наприклад, проповідуючи в день П'ятидесятниці або під час риболовлі після Воскресіння нашого Господа.

  • 23 Травень 2013 (20:25)

    ПИТАННЯ: Як ставиться Католицька Церква до тих, хто просить про кремацію після смерті? І що про це сказано в Євангелії?

    ВІДПОВІДЬ: У Євангелії нічого не сказано з приводу кремації. Упродовж століть ставлення Церкви до цієї практики змінювалося залежно від причин, за яких покійних піддавали кремації.

  • 10 Травень 2013 (21:41)

    ПИТАННЯ: Представники Церкви останнім часом засуджують страту. Але в минулому і зараз її допускало церковне учительство. Чому ставлення до смертної кари є суперечливим?

  • 1 Травень 2013 (14:17)

    ПИТАННЯ: Що означають слова «Не давайте святого псам, і не кидайте перлів перед свинями»? Чи гріх не говорити правду, якщо відкривати її небезпечно?

    ВІДПОВІДЬ: У Євангелії від Матея Ісус просить: «Не давайте святого собакам – вони накинуться і розірвуть вас. Не сипте перлів перед свинями – вони розтопчуть його ногами».

     

  • 1 Травень 2013 (14:17)

    ПИТАННЯ: Чи правда, що у випадку небезпеки для життя можна красти?

    ВІДПОВІДЬ: Красти ніколи не можна. Усі негативні заповіді (не вбий, не чини перелюбу, не кради, не бреши, не пожадай дружини чи майна ближнього) дійсні завжди і за будь-яких обставин.

     

  • 26 Квітень 2013 (11:43)

    ПИТАННЯ: Яка позиція Католицької Церкви щодо внутрішньоматкової спіралі?

    ВІДПОВІДЬ: Позиція Церкви щодо спіралі базується на тому, що спіраль є не протизаплідним засобом, а в повному розумінні абортивним засобом. Він не перешкоджає зачаттю, а перешкоджає закріпленню заплідненої яйцеклітини в порожнині матки, провокуючи знищення ембріона.

Сторінки