Важкі питання

  • 26 Квітень 2013 (11:43)

    ПИТАННЯ: Чи можливе в Католицькій Церкві розлучення через жорстоке поводження чоловіка з сім'єю?

    ВІДПОВІДЬ: Згідно з католицьким віровченням, шлюб нерозлучний. Слово «розлучення» у деяких перекладах канонічного права на російську мову передається не як розірвання шлюбних уз, що є неможливим, а «separatio» – роздільне проживання подружжя.

  • 26 Квітень 2013 (11:43)

    ПИТАННЯ: Кому дається ангел-хоронитель – тільки охрещеним чи всім людям?

    ВІДПОВІДЬ: Відповідно до нашої віри, деякі ангели призначені для того, щоб охороняти людей і допомагати їм. Про це стверджується в Святому Письмі, наприклад, у Посланні до Євреїв: «Хіба ж не всі вони служебні духи, що їх посилають до послуг тим, які мають успадкувати спасіння?» (Євр. 1,14).

  • 26 Квітень 2013 (10:21)

    ПИТАННЯ: Чи має право дружина розлучитися з чоловіком після його зради чи вона зобов'язана продовжувати жити з ним? І якщо вона все-таки покидає його, то чи зможе вона приймати Причастя?

  • 17 Квітень 2013 (19:53)
    Важкі питання. Чи допустимі шлюб і народження дітей при наявності важких генетичних захворювань?

     ПИТАННЯ: У мене серйозне генетичне захворювання, я постійно приймаю ліки. Незабаром збираюся виходити заміж і хочу дитину. Але лікарі відмовляють мене від цього, стверджуючи, що або дитина народиться з важкими дефектами через препарати, які я приймаю, або я повинна буду припинити терапію і тоді ризикую втратити дитину, а якщо і не втрачу, то вона народиться з таким же захворюванням. Що думає Церква з цього приводу? Знаючи про ці ризики, чи можемо ми стати матір'ю і батьком? І якщо ні, чи можемо ми взагалі укласти дійсний шлюб, знаючи, що в нас не буде дітей?

  • 17 Квітень 2013 (19:47)
    Важкі питання. Чи відлучаються від Церкви, ті, хто користується протизаплідними пігулками?

    ПИТАННЯ: Якщо протизаплідні таблетки можуть мати абортивну дію, а ті, що роблять аборт, автоматично відлучаються від Церкви, значить кожна жінка, що приймає такі пігулки, відлучена від Церкви?

  • 10 Квітень 2013 (20:16)

    ПИТАННЯ: З Євангелія незрозуміло, коли точно наступила смерть Ісуса Христа. Але євангелист Матей стверджує, що «від шостої  години темрява настала по всім краю аж до дев'ятої години» (27,45), тобто відбулося сонячне затемнення. На сайті НАСА стверджується, що в Єрусалимі сонячне затемнення між 26 і 36 роками нашої ери спостерігалося тільки один раз – 24 листопада 29 року. Виходить, що Ісус помер не навесні?

    ВІДПОВІДЬ:

  • 27 Березень 2013 (14:59)

    ПИТАННЯ: Серед церковних приписів є обов'язкова сповідь хоча б раз на рік, зазвичай у період Великодня. Поясніть, будь ласка, чи стосується цей припис тих, в кого є тільки буденні гріхи? А для тих, в кого на совісті смертний гріх, чи не занадто це довгий відрізок часу – цілий рік?

  • 21 Березень 2013 (15:18)

    ПИТАННЯ:  У чому полягає непогрішність Папи?

    ВІДПОВІДЬ: Коли ми говоримо про «непогрішність» Папи Римського, то краще використовувати синонім цього слова – «непомильність», – оскільки дехто часто плутає слова «непогрішність» і «безгрішність», що є абсолютно різними за значеннями.

  • 11 Березень 2013 (21:54)

    ПИТАННЯ: Як Церква могла прославити Жанну Д'Арк? Адже вона закликала солдатів вбивати англійців, тобто здійснювати гріх проти п'ятої заповіді: «Не убий».

    ВІДПОВІДЬ: Жанна Д'Арк жила в епоху, коли рішення проблем часто полягало в боротьбі насильства з насильством. Церква завжди навчала того, що допустимо захищати самих себе, своїх близьких і майно – як особисте, так і колективне, – в тому числі й за допомогою застосування сили.

  • 11 Березень 2013 (21:03)

    ПИТАННЯ: Чи можна назвати морально припустимим штучне запліднення, при якому не відбувається загибель ембріонів?

    ВІДПОВІДЬ: Католицька Церква вважає неприпустимим будь-яке штучне запліднення,  і не тільки через участь «зайвих» ембріонів. Аморальним є не тільки ЕКО, тобто запліднення в пробірці, тобто за межами тіла матері, але і будь-яке штучне запліднення, в тому числі інсемінація – при якій не відбувається загибель ембріонів.

  • 6 Березень 2013 (14:51)

    ПИТАННЯ: Чи бере Церква до уваги розвиток технічних засобів (також підслуховувальних)? Як має поводитися католик у разі, якщо його сповідь підслуховують, записують і використовують у комерційних цілях?

  • 5 Березень 2013 (11:43)

    ПИТАННЯ: Останнього дня Христос прийде судити живих і мертвих. Кого буде більше – тих, хто воскресне, чи  тих, хто потрапить у пекло?

    ВІДПОВІДЬ: Читаємо в 5 розділі Євангелія від Івана: «Не дивуйтеся з цього, бо надходить час, коли всі, хто в гробах, голос Його вчують, і вийдуть ті, що чинили добро, на воскресіння життя. А ті, що зло чинили, – воскреснуть на Суд» (5,28 -29).

  • 27 Лютий 2013 (18:29)

    ЗАПИТАННЯ: Як Церква ставиться до шлюбу між віруючими і невіруючими?

    ВІДПОВІДЬ: Церква допускає укладення шлюбу між хрещеною і нехрещеною стороною, якщо нехрещена сторона поважає релігійний вибір хрещеної. Такий шлюб допустимий з певними застереженнями, на його укладення в Церкві треба отримати особливий дозвіл у церковного уряду. Це означає, що його допускають, але не заохочують.

  • 21 Лютий 2013 (17:30)

    ЗАПИТАННЯ: Як християнин повинен ставитися до астрології, до гороскопів?

    ВІДПОВІДЬ: Спочатку слово «астрологія» було синонімом «астрономії» – науки про зірки. Ці два слова вживалися в одному значенні аж до першого століття християнської ери і навіть пізніше. Тепер астрологія позначає сукупність практик, які претендують на вивчення різних упливів небесних тіл на людину, що визначають риси її  характеру, її рішень та дій, а також різні історичні події.

  • 21 Лютий 2013 (00:08)

     ПИТАННЯ: Припустимо, людина здійснює соціальні гріхи, кається і сповідується. Чи будуть відкриті її гріхи в Судний день? Чи дізнаємося ми про всі наслідки добрих і злих вчинків, адже кожен вчинок залишає слід на всьому творінні?

    ВІДПОВІДЬ: Св. Тома Аквінський стверджував, що в Судний день будуть відкриті гріхи всіх людей, навіть найприхованіші. Однак, це знання не викличе сум'яття або сорому у спасенних: всі разом ми будемо прославляти і дякувати Богові за Його безмежне милосердя, тому що ясно побачимо і усвідомимо, від якої прірви Він нас спас.

  • 13 Лютий 2013 (19:25)

    ПИТАННЯ: Чому Папа Войтила беатифікував хорватського кардинала Степінаца, якого вважають фашистом? Якщо Папа помилився в цьому випадку, значить, це є аргументом проти непомильності Папи Римського.

     

  • 14 Січень 2013 (00:00)

    ПИТАННЯ: Як Церква ставиться до укладення шлюбу, коли у нареченого і нареченої значна різниця у віці?

    ВІДПОВІДЬ: Церква не має якоїсь особливої думки про шлюби між людьми зі значною різницею у віці. Це відноситься до тих випадків, коли втручання Вчительства Церкви цілком зайве, адже відповідь підказує здоровий глузд.

  • 14 Січень 2013 (00:00)

    ПИТАННЯ:  Чи страждає Бог через вічну загибель Своїх створінь - диявола і ангелів темряви? 

     

    ВІДПОВІДЬ:  «У Бога нема ані зміни, ані тіні переміни», - пише святий апостол Яків (Як. 1,17). Інакше Він не був би Богом. Власне кажучи, у Бога не може бути й страждання, інакше Він не був би нескінченно блаженним. І тоді замість слів «Увійди в радість Пана мого» (Мт. 25,21) Він сказав би: «Увійди в страждання Пана мого».

  • 14 Січень 2013 (00:00)

    ПИТАННЯ: Якщо під час Таїнств священик діє «in Persona Christi», то чи означає це, що ми повинні сприймати як слова Самого Христа те, що священик говорить після визнання гріхів у Таїнстві Покаяння? А якщо він говорить щось суперечне учительству Церкви?

    ВІДПОВІДЬ: Священик діє in Persona Christi, від особи Самого Христа, перш за все в той момент, коли вимовляє слова відпущення гріхів. Точно так само, він діє in Persona Christi в момент Євхаристійної молитви і особливо під час перевтілення Найсвятіших Таїн.

  • 12 Січень 2013 (00:00)

     ПИТАННЯ: Чи не є Хрещення немовлят своєрідним насильством над їх особистістю? Чи не краще залишити це на їх розсуд, коли вони стануть дорослими?

    ВІДПОВІДЬ: Звичай хрестити немовлят сходить до найдавніших часів історії Церкви. Про це, починаючи з другого сторіччя, є свідоцтва.

    Але вже в Святому Письмі  ми можемо знайти вказівки на цю тему. Наприклад, коли розповідається, що цілі родини приймали Хрещення.

Сторінки