Важкі питання

  • 2 Квітень 2018 (17:50)

    ПИТАННЯ: Чи правда, що перші християни вірили в минулі життя і реінкарнацію, яка позиція Церкви в свої перші роки і зараз з цього питання?

  • 19 Березень 2018 (20:57)

    ПИТАННЯ: Як християнин повинен ставитися до астрології, до гороскопів?

    ВІДПОВІДЬ: Спочатку слово «астрологія» було синонімом «астрономії» - науки про зірки. Ці два слова вживалися в одному значенні аж до першого століття християнської ери і навіть пізніше.

    В даний час астрологія позначає сукупність практик, які претендують на вивчення різних впливів небесних тіл на людину, що визначають риси її характеру, її рішення і дії, а також історичні події.

  • 19 Березень 2018 (20:50)

    ПИТАННЯ: Чи може людина не грішити?

  • 13 Березень 2018 (14:55)

    ПИТАННЯ: Чи обов'язково молитися вголос, в тому числі на Літургії?

    ВІДПОВІДЬ: З приводу усної молитви Катехизм Католицької Церкви стверджує: «Усна молитва є невід'ємною приналежністю християнського життя. Ісус вчить апостолів, яких приваблювала мовчазна молитва їх Вчителя, усній молитві: "Отче наш". Він молився не лише богослужбовими молитвами синагоги; Євангелія показують нам, як Він підносить голос для того, щоб висловити Свою особисту молитву, від радісного благословення, зверненого до Отця, до скорботи в Гетсиманії» (2701).

  • 12 Березень 2018 (20:06)

    ПИТАННЯ: Чи можна вирішувати свою долю ворожінням? Наприклад, якщо я не можу прийняти якесь рішення, чи можна написати різні варіанти на листочках і витягнути, супроводжуючи це молитвою і просячи Бога відповісти?

    ВІДПОВІДЬ:  Залагодження будь-яких питань і сумнівів за допомогою гадання - це практика, засуджена Церквою. Але перш за все вона була засуджена в Святому Письмі.

  • 12 Березень 2018 (20:03)

    ПИТАННЯ: Чи правда, що шлюб, зареєстрований в РАГСі, має таке ж значення в очах Бога, як і церковний шлюб?

    ВІДПОВІДЬ: Цивільний шлюб, зареєстрований тільки в РАГСі, - це повноцінний і дійсний шлюб для тих, хто не має Хрещення і не знає Господа. Шлюб - це природний інститут, встановлений Богом на самому початку створення світу.

    Але шлюб між хрещеними - це Таїнство, встановлене Ісусом Христом. Для хрещених цивільний шлюб не може бути дійсним. Якби це було інакше, то Ісус Христос не встановив би Таїнство Шлюбу, воно б не було необхідним.

  • 6 Березень 2018 (12:54)

    Запитання: Про що конкретно і наскільки детально треба говорити на Сповіді?

    Відповідь: Існує дуже багато схем іспиту совісті, який ми проводимо, готуючись до сповіді. Нагадаємо, що сповідь тяжких (смертних) гріхів обов'язкова, сповідь же повсякденних (буденних) гріхів факультативна, але бажана. Немає певної єдиної схеми.

  • 6 Березень 2018 (12:51)

    Запитання: Що робити, якщо я постійно сумніваюся, чи не згрішив, і не впевнений, що правильно сповідався?

    Відповідь: Що робити, коли ми сумніваємося, зробили ми чи ні певний гріх?

  • 26 Лютий 2018 (21:06)

    ПИТАННЯ: Чи можна простому католику читати Біблію? І де знайти тлумачення не зовсім зрозумілих текстів?

  • 26 Лютий 2018 (21:00)

    ПИТАННЯ: Як ставитися до практики пошуку випадкових місць в Біблії для відповіді на нагальні життєві питання?

    ВІДПОВІДЬ: Наскільки доречно і правильно шукати в Святому Письмі безпосередню відповідь на власні потреби та питання? Чи не є така практика спокусою Господа?

  • 19 Лютий 2018 (22:22)

    ПИТАННЯ: Якщо для нас Ісус - Господь і Бог, то чому Він говорить - «Ніхто не є Добрий, крім Бога Самого» (Мт 19,17)?

  • 19 Лютий 2018 (22:14)

    ПИТАННЯ: Чи не є проявом багатобожжя віра в Трійцю, тим більше що такого слова в Біблії немає?

    ВІДПОВІДЬ: Богоодкровенна істина про Пресвяту Трійцю була одним з джерел живої віри Церкви. Формулювання, що відносяться до Триєдиного Бога, зустрічаються вже в апостольських писаннях, як свідчить вітання, яке перейшло в євхаристійну літургію: «Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця, і спільність Святого Духа нехай буде зі всіма вами» (2 Кор 13, 13).

  • 12 Лютий 2018 (20:49)

    ПИТАННЯ: Гомосексуалізм - це вроджена особливість чи усвідомлений вибір?

    ВІДПОВІДЬ: Згідно Катехизму Католицької Церкви, «гомосексуалізм означає відносини між чоловіками або жінками, котрі відчувають сексуальний потяг, винятково або переважно, до осіб однієї з ними статі. Він приймає найрізноманітніші форми в різні епохи і в різних культурах. Його психічне походження залишається у великій мірі нез'ясовним»(2357).

    Це визначення дає зрозуміти, що причини гомосексуалізму слід шукати в психічній сфері.

  • 12 Лютий 2018 (20:21)

    ПИТАННЯ: Як звільнитися від рабства гомосексуального зв'язку?

    ВІДПОВІДЬ: Найголовніше - це намір і воля жити цнотливо. Перший крок полягає в тому, щоб уникати не тільки гріха, а й того, що безпосередньо до нього веде. Наприклад, припинити співжиття (це відноситься не тільки до гомосексуальних зв'язків, а й до будь-яких зв'язків поза шлюбом). Припинення співжиття буде не тільки конкретним кроком, що віддаляє від гріха, а й свідченням євангельської послідовності.

  • 6 Лютий 2018 (09:21)

    ПИТАННЯ: Чи можна приходити на Службу Божу не в неділю, а в понеділок, якщо я працюю і в суботу, і в неділю цілий день?

  • 6 Лютий 2018 (09:15)

    ПИТАННЯ: Чи існує досі припис утримуватися від м'яса по п'ятницях?

    ВІДПОВІДЬ: 16 лютого 1966 Папа Павло VI реформував церковну дисципліну за допомогою апостольської конституції «Paenitemini». Це сталося через два місяці після завершення Другого Ватиканського собору. У цьому документі Папа нагадує, що «справжнє покаяння в жодну епоху не може не поєднуватися з аскезою також фізичною: все наше єство, душа і тіло, має брати активну участь в цьому релігійному акті, яким створіння визнає Божественну святість і велич».

  • 5 Лютий 2018 (23:54)

    ПИТАННЯ: Якщо ми проводимо відпустку в некатолицькій країні і до найближчої католицької церкви далеко, чи звільняємося ми від обов'язкової участі в недільній Літургії?

  • 29 Січень 2018 (20:35)

    ПИТАННЯ: Хто такий Антихрист? Чому Католицька Церква так мало про нього говорить, хоча він присутній в Святому Письмі? Чи буде це лідер якогось світового руху? Коли прийде його час і чи збігається він з глобалізацією?

    ВІДПОВІДЬ: Дати відповідь на питання про Антихриста нелегко, оскільки навколо цього персонажа існує безліч інтерпретацій. Відзначимо відразу, що Апокаліпсис, де згадується Антихрист, не слід тлумачити буквально. Йдеться про образне бачення, а образи потребують тлумачення.

  • 22 Січень 2018 (22:17)

    ПИТАННЯ: В Євангелії від Матея (5,32) стверджується: «Хто відпускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу; і хто одружується з розведеною, той чинить перелюб». З цих слів випливає, що все-таки розлучення і повторний шлюб можливий в одному випадку: в разі зради одного з подружжя. Чому ж тоді Католицька Церква не визнає повторних шлюбів?

  • 22 Січень 2018 (22:03)

    ПИТАННЯ: Чому в Католицькій Церкві не допускаються до Причастя розлучені, які вступили в повторний шлюб?

Сторінки