ХХХІІ Зустріч Ради Кардиналів: богословські основи участі мирян в управлінні
  • Чтв, 05/12/2019 - 11:02

Від 2 до 4 грудня 2019 р. у Ватикані відбувалася чергова зустріч Ради Кардиналів – органу, який Папа Франциск скликав на початку свого понтифікату для допомоги в управлінні Церквою та проведенні реформи Римської Курії. У 32-й з черги такій зустрічі взяли участь кардинали-радники П’єтро Паролін, Оскар Родріґес Марадіяґа, Райнгард Маркс, Шон Патрік О’Меллі, Джузеппе Бертелло та Освальд Ґрасіяс. Святіший Отець брав участь в усіх засіданнях, крім того, збіглося із загальною аудієнцією.

Приготування Апостольської конституції про Курію

Як повідомляє Ватиканський прес-центр, праця Ради була зосереджена на обговоренні двох аспектів, на важливості яких наголошується в чернетці нової Апостольської конституції про Римську Курію: взаємини між Курією та Єпископськими Конференціями та присутність мирян, чоловіків і жінок, на керівних посадах в структурах Курії та інших органів Церкви. Зокрема, досліджувалися богословсько-душпастирські основи цих двох аспектів.

В комюніке зазначається, що починаючи від вересня, до Ради надходять зауваження та пропозиції щодо запропонованого для обговорення проекту. Праці над новою Апостольською конституцією продовжаться і під час наступної сесії, що запланована на лютий 2020 року.

Інші питання

Крім того, Рада Кардиналів заслухала звіт кардинала Майкла Черні про праці Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої Амазонському регіонові, та обговорила, в світлі зауважень кардинала О’Меллі, написання після-синодального документа. Кардинал Райнгард Маркс, у свою чергу, представив синодальний шлях Церкви в Німеччині та його ключові теми.