«Хочемо висловити нашу вдячність Богові за його опіку над нами», − владика Богдан (Дзюрах)
  • Втр, 01/04/2014 - 14:06

Акт відновлення посвяти українського народу під Покров Пресвятої Богородиці буде наче вершиною молитовного стояння українських Церков з українським народом, з народом, який бореться за своє краще майбутнє.

Про це сказав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у своєму відеоблозі на «Живому.ТБ», розповідаючи про сакральне значення Акту посвяти українського народу.

«У час, коли відчуваємо певну внутрішню і зовнішню загрозу, ми потребуємо великої Божої помочі, Божої опіки. І саме керуючись такими мотивами, Синод нашої Церкви на чолі з її Отцем і Главою Блаженнішим Святославом прийняв рішення відновити Акт посвяти українського народу під Покров Пречистої Діви Марії», − розповів єпископ.

«Хочемо через Акт відновлення посвяти нашого народу під Покров Богородиці висловити нашу вдячність Богові за Його опіку над нами. Водночас будемо просити могутнього материнського заступництва Пресвятої Богородиці», − зазначив владика Богдан.

Архиєрей пригадав, що в Києві є такий знак присутності Богородиці в нашому народі: у найдавнішому храмі України, у святій Софії Київській, є відома мозаїка Оранти – Богородиці, яка з піднесеними руками молиться до Господа. «Знаю, у побожних киян з вуст в уста переходить духовне передання, що доки стоїть Богородиця з піднесеними руками на київських горах, наша держава і наш народ витримає, вистоїть, буде розвиватися», − сказав Секретар Синоду.

Але, на його переконання, навіть якби щось сталося: якась катастрофа чи катаклізм, що зруйнували б цей храм, народ вистоїть, «бо Богородиця є жива, вона є між нами і постійно заступається за нас».

Єпископ висловлює побажання, аби цей Акт відновлення посвяти зібрав всіх наших віруючих людей, усіх громадян України під її материнський Покров, щоб благати в неї заступництва, допомоги і порятунку.

Владика пригадав, що Акт посвяти українського народу під Покров Божої Матері не є новий. Він має глибоке коріння ще з самого початку християнської історії нашого народу. Князь Ярослав Мудрий через рік після перемоги над печенігами уперше посвятив наш народ під Покров Діви Марії. І на її честь побудував храм Благовіщення над Золотими воротами. Цей храм сьогодні відновлений. Він є знаком присутності Матері Божої в християнській історії нашого народу.

І цей Акт відновлення посвяти відбуватиметься напередодні свята Благовіщення Богородиці, 6 квітня 2014 року.

«Ми сподіваємося, що свято стане значною подією для всього українського народу. Це буде для нас знаком надії і Божої опіки, запевненням у змаганнях, які переходить наш народ і наша держава», − зазначив владика Богдан.

Інші православні Церкви відгукнулися на пропозицію УГКЦ і теж проведуть подібні молитовні урочистості. Владика сподівається, що ця важлива духовна подія стане загальнонаціональною.

Департамент інформації УГКЦ