Хорвати покликані оживити християнську свідомість в Європі – Арх.Мамберті
  • Срд, 03/07/2013 - 17:29

Прийняття католицької віри багато століть тому пов’язало хорватів з Римом і Заходом, цим підтримуючи їхню національну ідентичність у скрутні часи. Наслідком цього є теперішній вхід Хорватії до Євросоюзу. Про це говорив глава ватиканської дипломатії під час урочистої Літургії у хорватській церкві св.Єроніма в Римі з цієї нагоди.

У проповіді Архиєпископ Домінік Мамберті пригадав присутнім, що власне віра допомогла хорватам не лише витривати, але і вибороти собі коштом значних жертв належне місце в родині народів.

«Повна інтеграція у Євросоюзі не є кінцевою метою, але початком нової місії, – ствердив глава ватиканської дипломатії. – Це означає ще більшу зайнятість у будівництві спільного дому, яким є наш континент. Хорватія не входить у Європу, бо належить до неї від завжди, але лише посилює зв’язки, які поєднують її з іншими складовими частинами Старого Континенту».

Як зазначив Архиєпископ Мамберті, кожна будова повинна мати солідний фундамент, а хорвати довели, що їхня віра допомогла їм не лише перемагати, але і переживати поразки. Сьогодні таким завданням для них є поновне оживлення у Європі свідомості християнського коріння. Реалізувати це можна через свідчення вартостей, якими живе народ – вказав секретар у справах стосунків Апостольської Столиці з державами.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va