Хорвати проголосували за конституційний захист сім’ї
  • Пон, 02/12/2013 - 13:15

В неділю, 1 грудня, в Хорватії відбувся загальнонаціональний референдум з питання внесення до Конституції Республіки Хорватії визначення сім’ї, як життєвого союзу одного чоловіка і однієї жінки. Попри сильний спротив урядової ліберально-соціалістичної коаліції, попри надзвичайно сильну кампанію проти референдуму в ЗМІ, яка часто межувала з проявами тоталітаризму і ненависті,  65,87% населення проголосувало за внесення відповідної поправки в хорватську Конституцію, а 33,51% проти.

Референдум підтримали Католицька Церква в Хорватії, юдейська громада, мусульманська громада, протестантські деномінації та консервативні та центристські партії. Ліберальні та соціалістичні партії, ЛГБТ організації, фонд «Відкрите суспільство» (Джорджа Сороса) були взагалі проти проведення цього референдуму. Сербська православна церква в Хорватії стояла осторонь.

Щоб зірвати проведення референдуму, ліберально-соціалістична більшість в хорватському парламенті навіть спеціально змінила закон про конституційний референдум, піднявши в ньому на кілька десятків тисяч кількість потрібних для проведення референдуму підписів громадян за тиждень часу до завершення законодавством встановленого терміну. Також лібералами було зроблено безуспішні спроби заборонити проведення референдуму через Конституційний суд країни.

В цей спосіб Хорватія приєдналася до тих країн ЄС, які мають відповідне визначення в своїх Конституціях. Це визначення фактично блокує спробу введення гомо-«шлюбів» в країні. Як відомо, ЄС не підтримує і не забороняє країнам-членам ЄС самим вирішувати питання гомо-«шлюбів».

Референдум був ініційований Громадянською ініціативою «U ime obitelji». Як заявила провідник цієї ініціативи д-р Желька Маркіч, референдум є відповіддю громадян Хорватії на постійну спробу ліберально-соціалістичної урядової коаліції накинути хорватському суспільству визначення сім’ї, як життєвого союзу будь яких двох осіб.

Цікаво зазначити, що після референдуму в 1991 році про самостійність Хорватії – це перший загальнонаціональний референдум у цій країні.

 За матеріалами: www.vecernji.hr