Хорватія: Звільнена за відмову приймати участь в аборті акушерка відновлена на робочому місці
  • Суб, 17/08/2013 - 22:50

За повідомленнями хорватських ЗМІ випадок акушерки Яґи Стояк, звільненої з роботи в хорватському місті Кнін, тому що вона, покликаючись на закиди сумління, відмовилась асистувати при виконанні аборту, отримав свою розв’язку в формі повернення на робоче місце постраждалої акушерки.

Як виявилось, в мотиваційній частині рішенні про звільнення з роботи Кнінська лікарня вказала, що звільнена пані Стояк «відмовилась приймати участь в аборті, оскільки це суперечить її релігійним переконанням». Тобто було порушено право відклику на закид сумління та право на свободу віросповідання, які гарантуються хорватським законодавством.

Випадок набрав широкого розголосу в ЗМІ та у справу втрутилися католицькі активісти й європрламентарі. Хорватське міністерство охорони здоров’я, яке спочатку зайняло вичікувальну позицію, після втручання в справу Товариства «Vigilare», яке погрожувало міністерству судовими справами на захист звільненої акушерки та втручання єворпарламентарів, які заявили про порушення права на свободу совісті та переслідування за віросповідною ознакою, своїм наказом повернуло пані Стояк на роботу.

Як стало відомо хорватським журналістам, в пологовому відділені Кнінської лікарні на лікарів та акушерок католиків, які відмовляються приймати участь в абортах чиниться шалений тиск. У зв’язку з ситуацією що склалася, міністерство охорони здоров’я змушене було звільнити з роботи керівника лікарні та іменувати тимчасового керівника, який мав би владнати ситуацію.

За матеріалами vecernji.hr