Хорватські греко-католики повертаються у Крічке після 70-річного вигнання
  • Пон, 01/09/2014 - 14:26

Хорватське видання «Slobodna Dalmacija» повідомляє про початок повернення греко-католиків у село Крічке, яке у ХІХ столітті було найбільшим осередком католиків східного обряду в Хорватії. Це повернення після більш як 70-літнього вигнання.

У 1942 році сербські четники (сербські шовіністи, відомі своїми військовими злочинами над несербським населенням Югославії у період ІІ світової війни та в період воєн у колишній Югославії кінцем ХХ століття) спалили греко-католицьку церкву Покрови Пресвятої Богородиці в Крічках, а також попалили греко-католицькі церкви у сусідніх Бальцях і Вирліці. Греко-католиків цих місць четники вирізали або вигнали.

Зараз Крижевацький владика Нікола Кекічь прагне відновити греко-католицьку присутність і в середземноморській частині Хорватії. І першим кроком стало збирання греко-католиків Дальмації. Так 31.08.2014. у Крічках відправлена перша католицька Свята Літургія у візантійському обряді після довгих 70 років. Літургію відслужив отець Мілан Стіпічь, греко-католицький вікарій для Дальмації.

Отець Стіпіч є одночасно і греко-католицьким парохом у місті Спліт, де служить у церкві Богородиці Ускоцької, яку для користування хорватським греко-католикам передала римо-католицька Сплітсько-Макарська Архиєпархія.

Греко-католики в Дальмації присутні з 1648 року і постійно знаходилися під загрозою від православних сербів, які часто вбивали греко-католицьких священиків, підпалювали греко-католицькі церкви і села. В часі хорватської війни за Незалежність та війни у Боснії і Герцеговині серби влаштували черговий геноцид греко-католиків на захоплених ними теренах, жертвами цього геноциду стали як представники власне хорватів греко-католиків так і українська греко-католицька діаспора у тих краях. З цим геноцидом пов’язане також і руйнування греко-католицьких церков. Так у боснійському Пняворі сербами була висаджена у повітря найстаріша українська греко-католицька церква на теренах колишньої Югославії.