Храму у Чернівцях надали титул Малої Базиліки
  • Нед, 20/07/2014 - 18:58

На запрошення Голови Конференції Римо-Католицького Єпископату України архиєпископа-митрополита Львівського Мечислава Мокшицького Голова Папського Комітету Міжнародних Євхаристійних Конгресів архиєпископ П'єро Маріні у суботу, 19 липня, гість з Ватикану взяв участь в святкуваннях 200-річчя латинського храму Воздвиження Всечесного Хреста у місті Чернівцях та надання цій святині титулу Малої Базиліки.

Історія цього костелу надзвичайна, за часи свого існування він пережив і пожежу, і зміни парафій та конфесій. У середині храму – неймовірно красиві фрески.

Як пишуть історики, цей чернівецький костел доніс до нашого часу ще одну цінну рису старожитніх римо-католицьких святинь – наявність у межах одного храму кількох вівтарів. Головний вівтар Воздвиження Всечесного Хреста – у пресвітерії. Обабіч нього ще від австрійського періоду збереглися крісла-трони – для монарших осіб та ієрархів церкви. У лівому куті храму – вівтар Матері Божої Ченстоховської, у правому – Матері Божої Болісної, або ж Пієти. У середній частині храму – ще два вівтарі: Матері Божої Неустанної Помочі та Матері Божої Розарію. По обидва боки центральної частини храму – вівтар Святого Антонія з Дитятком  Ісусом та вівтар Святого Йосифа. Варто згадати і про ошатне парафіяльне подвір’я: тут у 19 столітті було споруджено мальовничу каплицю-грот, всередині якої встановлено скульптури Богоматері та Святих Антонія і Яна Непомука. А між тим, храм сто років не ремонтувався і не зазнав реконструкції. Лише кілька років тому костел почав оновлюватися. У 2012-му новою мідною бляхою було перекрито дах, бо старий протікав. Майже рік триває реконструкція внутрішньої передньої частини храму. В 1866 році в храмі встановили орган, який одержав дві медалі. Одну – у Відні, другу – в Парижі,як найкращий за тембром орган в Європі. Його чарівний голос можна почути майже щодня під час Святої Меси. Зайшовши до храму, можна бачити, що у всіх головних фресках на стінах зображується саме хрест. Також костел мав надзвичайних отців настоятелів, цікаві оповіді про них і зараз можна почути від парафіян.

Святкову Літургію о 11:00 год. очолив голова Конференції Римсько-католицьких єпископів України, архієпископ Мечислав Мокшицький. Почесний гість архієпископ П'єро Маріні - Голова Папського Комітету з Міжнародних Євхаристійних Конгресів. Після Богослуження розпочався о 13:00 святковий фестин, а о 16:00 був концерт.