Хрест, що пережив ядерну атаку в Нагасакі
  • Птн, 09/08/2019 - 13:30

Дерев’яний хрест, який вцілів після ядерного нападу в 1945 році, повернуть до катедри Непорочного Зачаття м. Нагасакі.

Власне 9 серпня минає річниця атомного бомбардування японського міста Нагасакі. На місці зруйнованої катедри вдалося знайти лише кілька вцілілих артефактів, одним з який і є дерев’яний хрест.

До цього часу його зберігали в американському коледжі Вілмінгтон, штат Огайо. Працівники коледжу вирішили повернути хрест як «міжнародний жест миру та примирення доброї волі», інформує CNA.

Нагадаємо, що в 1945 році відбулось два випадки ядерного бомбардування з боку США: 6 серпня м. Хіросіма, а 9 серпня – м. Нагасакі в Японії. Під час атаки м. Хіросіма одразу загинуло 80 тисяч осіб (переважно мирне населення), і спричинило до майже 130 тисяч смертей. Під час бомбардування м. Нагасакі загинуло 40 тисяч осіб, і було зруйновано третину міста.

Катедра м. Нагасакі, збудована між 1895 і 1925 роками, була зруйнована під час бомбардування. Відновити її вдалось в 1959 році.

«На момент, коли впала ядерна бомба, католики молились всередині катедри. Внаслідок вибуху усі вони загинули», - розповів професор Католицького університету Америки.

Хрест, що вцілів після бомбардування, знайшов американський військовий і католик Вальтер Хук, котрий відправив його своїй матері. У 1982 році Хук передав його Центру мирних ресурсів, де зберігаються матеріали, пов’язані із бомбардуванням Хіросіми і Нагасакі.

Після повернення хреста до м. Нагасакі, його розмістять у катедрі, де він був розташований з самого початку.