Хрест – слово, яким Бог відповів на зло у світі. Папа Франциск після закінчення Хресної Дороги в Колізеї
  • Суб, 30/03/2013 - 14:40

«Продовжуймо цю хресну дорогу в нашому щоденному життяі» – з таким закликом до вірних звернувся Папа Франциск наприкінці зворушливого богослуження Хресної Дороги, яке він очолив у Велику П’ятницю, 29 березня 2013 р., ввечері, в Колізеї – відомому римському амфітеатрі.

Насамперед, Святіший Отець подякував за численну участь «у цій насиченій молитві», а також всім, хто єднався з ними за допомогою засобів комунікації, зокрема, хворим та похилим віком.

«Не хочу додавати багато слів. У цю ніч повинно залишитися одне-єдине слово, яким є сам хрест. Ісусів хрест – це слово, яким Бог відповів на зло світу. Іноді нам здається, – вів далі Папа, – що Бог не відповідає на зло, що залишається мовчазним. У дійсності, Бог промовив, відповів, а Його відповідь – це хрест Христовий: слово, яке є любов’ю, милосердям, прощенням. Воно є також судом: Бог судить нас, люблячи нас. Пам’ятаймо про це: Бог судить нас, люблячи нас. Якщо приймаю Його любов, я спасенний, якщо відкидаю – засуджений, не Ним, але самим собою, адже Бог не засуджує, Він тільки любить і спасає».

Далі Святіший Отець наголосив на тому, що слово хреста є відповіддю християн на зло, яке не перестає діяти також і у нас: «Християни повинні відповідати на зло добром, беручи на себе хрест, як Ісус». Папа склав подяку ліванським католикам, які написали ці «гарні роздуми та молитви», а також за «свідчення, яке вони дають», адже під час Апостольського візиту до цієї країни Бенедикта XVI «ми бачили красу та силу сопричастя християн тієї землі та приязні багатьох братів мусульман та численних інших. Це був знак для Близького Сходу та для всього світу: знак надії».

«Отож, – сказав на завершення Папа Франциск, – продовжуймо цю хресну дорогу в нашому щоденному житті. Прямуймо разом на дорозі Хреста, йдімо вперед, несучи в серці це Слово любові й прощення. Прямуймо вперед, очікуючи воскресіння Ісуса, Який дуже нас любить. Він увесь є любов’ю».

Джерело: Радіо Ватикан