Християн переслідують у 111 країнах
  • Срд, 03/07/2013 - 16:20

Дві найбільші Церкви Німеччини – католики і протестанти – висловили глибоку стурбованість зростом явища обмеження релігійної свободи у світі. Їхній перший "Екуменічний звіт про релігійну свободу християн у світі" звертає увагу на те, що від 2007 року кількість світових країн, які застосовують обмеження щодо релігійних спільнот, зросла від 147 до 160.

"Це загрозливе явище, яке є викликом не лише для Церков", – зазначив єпископ Людвіг Шік з Бамбергу. Глава комісії "Вселенська Церква" при Єпископаті Німеччини наголосив, що Церкви обороняють не лише "права християн", а право людини на релігійну свободу загалом.

Євангельський єпископ Мартін Шіндегютте, відповідальний у Раді євангельських церков за закордонну проблематику, зазначив, що спільний звіт Церков має на меті, перш за все, вказати структури, які привели до дискримінації релігійної свободи. Він пояснив, що сюди відносяться як дрібні перешкоди адміністративного характеру, так і відмова членам релігійних меншин у життєвих перспективах, що в підсумку змушує їх покинути свою батьківщину.

На думку автора дослідження, експерта з прав людини, Теодора Ратгебера, найбільше такі обмеження зі сторони держави присутні в Східній та Північній Африці, а також в азійському тихоокеанському регіоні. Європа є в середній частині, і причина цього – критична ситуація свободи совісті у східній частині континенту. Пан Ратгебер додав, що обмеження щодо релігійних груп відзначають також у західній Європі. Як приклад, він навів заборону побудови мінарету в Швейцарії.

Відповідно до даних звіту, християн переслідують у 111 країнах світу. У 95 країнах їхню релігійну свободу обмежує державна влада, а 77 країнах вони є жертвами суспільних конфліктів, групового чи індивідуального знущання. Особливо під загрозою християни є в тих країнах, де, як меншина, не проживали традиційно віддавна. Там їх часто звинувачують в тому, що вони підтримують контакти із Заходом і хочуть змінити закорінені традиції.
 

За матеріалами: wiara.pl