Християн в Африці тероризують повстанці
  • Чтв, 24/10/2013 - 11:30

Ситуація в Центральноафриканській Республіці погіршується щодень. Через переворот, який здійснили там бойовики-ісламісти Селека, у країні панує анархія і хаос. Людей вбивають, будинки палять, ґвалтують жінок. «Це – порохова бочка», – б’ють на сполох тамтешні єпископи.

Кількість повстанців у Центральноафриканській Республіці, як і раніше, росте. На думку брата Роберта Вєчорка, польського місіонера, ця республіка губиться у центральній частині Африки, без спільних коренів і національної ідентичності».

«Ця країна точно не мала шансів, щоб нею мудро керували, не виробила жодної самоідентифікації. У провінціях немає практично жодних структур, які б організували суспільне життя. Там беруть верх особисті інтереси», – каже місіонер.

Він підкреслює, що на конфлікт треба дивитися насамперед під кутом політичних проблем. Серед повстанців тільки десять відсотків походять з цієї місцевості. Решта найманці з Чаду і північного Судану. Це, здебільшого, мусульмани, які намагаються нав'язати свою владу у країні, яка є християнською. Отже, виникає питання, чи це не конфлікт релігійного походження. Але не можна триматися лише цього. Бо проблеми в основному політичні, і їх треба дуже чітко сформулювати.

Як на одну з причин конфлікту місіонер вказує на багаті природні ресурси цієї місцевості, особливо її північної частини. «Ніхто не хоче називати проблеми їхніми справжніми іменами. Але за цим стоять чужі сили. Саме вони дають команди, а президент тут просто маріонетка. В Африці транснаціональні корпорації часто домовляються про експлуатацію країни, яка опинилася в складному становищі, тому що це приносить більше користі, аніж захищати інтереси місцевих громад».

Про тамтешній народ місіонер каже: «Наші люди за своєю природою схильні жити мирно. Вони не мають багато політичних стремлінь або претензій. На жаль, вони дають собою маніпулювати».

Брат Вєчорек визнає, що місіонери, також наражаються на ризик, бо є іноземцями. Тим часом кількість повстанців росте. У березні їх було приблизно понад три тисячі, а сьогодні вже є 25 тис. До їхніх лав вербують дітей. Збільшується кількість зброї, якою постачають повстанців.

За матеріалами: info.wiara.pl