Християни – це люд, який поклоняється Богові та з Ним прямує вперед. Папська Свята Меса в Кассано-алло-Йоніо
  • Нед, 22/06/2014 - 00:16

Євхаристія вчиняє нас однією родиною, «Божим людом, зібраним навколо Ісуса, Хліба життя», – зазначив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у суботу, 21 червня 2014 р., відвідуючи південноіталійську дієцезію Кассано-алло-Йоніо. Хоча у Ватикані урочистість Найсвятіших Господніх Тіла і Крові відсвяткували в четвер, 19 червня, в Італії та багатьох інших країнах світу її переносять на неділю. Літургія, яку Святіший Отець ввечері очолив на відкритому просторі місцевості Піана ді Сібарі, мала характер недільної євхаристії з відповідними читаннями та піснеспівами. Варто зазначити, що на цих теренах діє єпархія візантійського обряду Італо-Албанської Церкви, тому Євангелію було прочитано по-італійськи і по-грецьки.

«Під час свята Божого Тіла вшановуємо Ісуса, “Хліб живий, що зійшов з неба”, поживу для нашого прагнення вічного життя, силу, щоб долати наш шлях», – сказав Наступник святого Петра на початку проповіді, дякуючи Богові за можливість відсвяткувати це свято разом з місцевою Церквою. «Сьогоднішнє свято, – зауважив він, – це свято, в якому Церква прославляє Господа Бога за дар Євхаристії. Коли у Великий Четвер ми спогадуємо її встановлення під час Тайної Вечері, сьогодні переважає подяка й адорація».

Далі Папа звернув увагу на те, що серед звичаїв, притаманних цьому святу, є процесійна хода з Найсвятішими Тайнами, тобто, поклонятися Ісусові-Євхаристії та прямувати з Ним вперед. «Це два нероздільні аспекти сьогоднішнього свята, два аспекти, що викарбувані в усьому житті християнського народу, який є народом, що поклоняється Богові, народом, який з Ним прямує вперед, не стоїть на місці».

«Насамперед, – вів далі Святіший Отець, – ми – це народ, який поклоняється Богові. Ми адоруємо Бога, Який є любов’ю, Який у Христі Ісусі дав Себе Самого нам, приніс Себе в жертву на хресті, щоб надолужити за наші гріхи, і силою цієї любові воскрес із мертвих та живе у Своїй Церкві. Ми не маємо іншого Бога, крім цього». Єпископ Риму зазначив, що коли місце Бога займає адорація грошей, тоді «відкривається дорога для гріха, особистих інтересів та насилля», і коли не поклоняємося Богові, то стаємо «почитателями зла», якими є ті, які «живуть зі злочинності та насильства». «Вашій землі, дуже прекрасній, відомі знаки й наслідки цього гріха!» – наголосив він, вказуючи на те, що діяльність організованої злочинності є саме цим – «адорацією зла та зневагою до спільного добра».

Папа підкреслив, що це зло слід поборювати й усувати, сказати йому «ні!». Тому й Церква, яка «дуже заангажована у вихованні сумлінь», повинна докладати дедалі більше зусиль для того, щоб добро змогло переважити. «Цього вимагають наші діти, цього вимагає наша молодь, яка потребує надії. Щоб змогти відповісти на ці вимоги, на допомогу може прийти віра».

Із поглядом, зверненим на Найсвятіші Тайни, ми, за словами Святішого Отця, визнаємо нашу віру, а разом з цим, зрікаємося сатани та його спокус, зрікаємося ідолів грошей, суєти, гордості, влади та насильства. «Ми, християни, не хочемо поклонятися нічому і нікому в цьому світі, а лише Ісусові Христові, присутньому в Євхаристії», – наголосив Єпископ Риму, додаючи, що наша віра в дійсну присутність Ісуса Богочоловіка в переісточеному хлібі та вині є справжньою, «якщо ми докладаємо зусилля для того, щоб іти за Ним та ходити разом з Ним», намагаючись впроваджувати у життя Його заповідь, дану під час Тайної Вечері: «Як я полюбив вас, так і ви любіть одні одних».

Папа заохотив вірних «свідчити конкретну солідарність», особливо стосовно тих, які «потребують справедливості, надії та сердечності». У цьому контексті він відзначив різні починання, які місцева Церква здійснює через парафії та різні рухи, зокрема, на користь молоді. «Дорога молоде, – закликав він, – не дозвольте, щоб у вас вкрали надію! Я казав це багато разів і знову повторюю: не дозвольте, щоб у вас вкрали надію. Поклоняючись Ісусові у своїх серцях та триваючи у єдності з Ним, ви зумієте протиставлятися злу, несправедливості, насильству – силою добра, істини і краси».

«Дорогі брати й сестри, – підсумував Святіший Отець, – нас зібрала разом Пресвята Євхаристія. Господнє Тіло вчиняє нас одним цілим, однією сім’єю, Божим людом, зібраним навколо Ісуса, Хліба життя. Те, що я сказав молоді, кажу всім: якщо поклонятиметеся Христові та йтимете за Ним і з Ним, ваша місцева Церква, ваші парафії зростатимуть у вірі та любові, в радості євангелізування. Ви будете Церквою, у якій батьки, матері, священики, богопосвячені особи, катехити, діти, похилі віком, молодь прямуватимуть вперед поруч одні з одними, підтримуватимуть одні одних, взаємно допомагаючи та люблячись, як брати, особливо в хвилинах труднощів».