Християни Донецька і Донецької області - під прицілом бойовиків
  • Птн, 04/07/2014 - 19:47

Протягом усього червня терористи захоплюють будівлі християнських євангельських церков та реабілітаційних центрів. Забирають в полон пасторів, їхніх дружин і дітей, парафіян. Знущаються над тими, хто потребує лікування (колишні нарко-, алкозалежні). Громлять і грабують майно церков, а також служителів.

Від осколків снаряда бойовиків загинув пастор церкви в Маріуполі. Нижче - огляд гонінь на християн з боку бойовиків на Донбасі.

Слов'янськ, Донецька область.

6 червня представники «Донецької Народної Республіки» пограбували дитячий християнський притулок «Вітрила Надії» в Слов'янську. За словами пастора церкви «Добра вість», а також Петра Дудника,  який пізніше став організатором евакуації зі Слов'янська, люди у військовій формі забрали матраци, подушки і ковдри. «За останні 15 років служіння сиротам це вперше дітям не дають постіль, а забирають останнє. Я мовчу вже про те, що будівля, в якому жило до 50 сиріт, розбита. Я мовчу вже про те, що всі вікна вибиті й діри в даху ... Прости Господи наш Слов'янськ», - написав Петро на своїй сторінці в ФБ.

8 червня під час святкового богослужіння в День Трійці проросійські терористи викрали прихожан церкви «Преображення» в охопленому боями місті Слов'янську Донецької області. Про це в Twitter повідомляє Тетяна Лисенко. «Рувим Павенков, Альберт Павенков, Вітя Бродарський, Вова Величко - цих братів щойно забрали прямо зі служіння у церкві «Преображення» і відвезли в колишнє СБУ Слов'янська», - сказано в повідомленні. Станом на 27 травня ці люди досі в полоні.

Згідно з даними слов'янського пастора Петра Дудника, прямо з території церкви «Добра вість» сепаратисти «стріляють важкими снарядами». Як повідомив 7 червня в фейсбуці міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, прихожан із зав'язаними очима прив'язують поруч  як «живий  щит».

Горлівка, Донецька область

16 червня озброєні люди розгромили приміщення, в яких розташовувалася церква «Нове покоління». 16 червня озброєні ДНРовці, прийшовши під час молитовного служіння, «націоналізували» церкву «Слово життя». «У понеділок після робочого дня в нашій церкві було молитовне служіння. Прийшли озброєні люди, вимагали відкрити всі кімнати, більше години нас тримали, а потім всіх вигнали. Нам повідомили, що тепер тут буде штаб ДНР, і будівлю націоналізовано. Нам сказали, що протестантських церков в Горлівці більше не буде», - повідомив парафіянин церкви.

Донецьк, Донецька область

14 червня проїжджаючи поруч з машиною, начиненою вибухівкою, був убитий осколком пастор маріупольської церкви «Оновлення» Сергій Скоробогач. У нього залишилася дружина і діти. У його автомобіль «Хонда» потрапив один із снарядів, випущений терористами.

17 червня бойовики в Донецьку захопили реабілітаційний центр "Вечірнє світло". 27 осіб терористи забрали в полон, а також захопили керівника центру та його помічника. За словами пастора Сергія Косяка, у міській раді зв'язалися з начальником УВС Донецька Селезньовим, який пообіцяв допомогти у звільненні незаконно затриманих мирних жителів, половина яких хворі й потребують щоденного лікуванні.

19 червня о  8:00 захопили церкву «Слово Життя» у м. Торез, яка входить в об'єднання Протестантських церков України єпископа Сергія Яковлєва. Озброєні люди з шевронами «Козацька Гвардія» увірвалися в будівлю церкви: наказали вивозити меблі і забиратися, мотивуючи це все тим, що ці церкви вони вважають сектами і будуть їх знищувати. Людям, які перебували в будівлі, пригрозили розстрілом, якщо вони навколо цього інциденту будуть піднімати шум.

21 червня терористи захопили храм протестантської церкви «Слово життя» в Шахтарську. Під час захоплення будівлі був також взятий в полон пастор церкви Микола Калініченко. Пізніше пастора відпустили, відібравши у нього автомобіль. Також терористи оголосили пастору, що якщо він буде продовжувати займатися релігійною діяльністю, то його розстріляють.

25 червня бойовики ДНР захопили реабцентр «Скала порятунку» в Донецьку. Як повідомляє сайт Grehu.net, всіх служителів закрили в кімнаті та нікого не випускали, мобільного зв'язку з затриманими не було. Пізніше пастор Сергій Косяк у своєму акаунті в facebook опублікував останню інформацію про те, що відбувається у християнському реабілітаційному центрі «Скала порятунку». «Згідно  інформацїі, що надійшла  в першій половині дня,  прийшли представники ДНР і дуже ввічливо попросили виділити під їх потреби частину споруд. Після недовгих переговорів представників реабілітаційного центру та бойовиків ДНР, досягнуто двосторонню угоду про взаємне співіснування. За центром збереглися господарські споруди і частина комплексу, а представники ДНР розквартирувалися в невеликій будівлі на повному самозабезпеченні».

26 червня, о 10 ранку терористи ДНР взяли пастора з Дружківки і його дружину в полон. Як повідомив Сергій Косяк в ФБ, група озброєних людей в масках увірвалася в приміщення церкви «Переможців» Дружківки і наказали викликати «батюшку». Сестри, які чергували,  подзвонили пастору Павлу Ліську, який через деякий час приїхав з дружиною Василиною. Озброєні бойовики забрали гроші, документи з сейфа, офісний комп'ютер і разом з пастором і його дружиною відвезли в штаб бойовиків, що базується в будівлі близько Дружківської міської ради.

Вже 27 червня вранці бойовики взяли з собою незаконно затриману дружину пастора Василину і разом з нею приїхали в їх квартиру, де провели обшук. Вилучили особисті речі, документи, оргтехніку і відвезли назад у місце полонення (будівля колишньої позавідомчої охорони, близько Дружківської міської ради). Пастора Павла і Василину утримують окремо один від одного в різних камерах. Павло має проблеми зі здоров'ям і тому постійно потребує ліків, які не отримує. У будівлі його церкви зараз живуть біженці, і цей факт ставлять йому за злочин. Так само звинувачують у співпраці з американцями.