Християни Іраку перебувають у складній і непевній ситуації
  • Птн, 04/07/2014 - 14:39

Пограбовані церкви і тисячі людей, що рятуються від бомбардування – так виглядає ситуація в іракському Мосулі. «З кожною хвилиною стає щораз гірше», – каже халдейський Архиєпископ Амель Шамон Нона. Він наголошує, що раніше вдалося захистити багато церков від розграбування завдяки мусульманам, які охороняли їх, але тепер і вони втікають від джихадистів. Відбувається безперервний вихід мусульман з міста. Вони шукають притулку на рівнині Ніневії, яку контролюють курди. Тривають перемовини щодо звільнення двох монахинь, яких викрали разом з трьома дітьми-сиротами, яких вони доглядали.

Халдейский патріарх Луї Сако повідомляє, що ситуація в Іраку стає щораз складнішою, і світ, здається, зовсім цим не переймається.

«Країна перебуває в хаосі та прямує до розпаду, – розповів «Радіо Ватикану», Архиєпископ Сако. – Курдистан вже є автономним. Сунітські провінції не контролює уряд. На півдні трохи спокійніше, бо майже вся територія перебуває в руках шиїтів. Важко сказати, що чекає християн. Усі, як християни, так і мусульмани бояться, тому що ситуація є делікатною і невідомо, коли все це вибухне. Існує великий ризик громадянської війни між сунітами і шиїтами, і все це для того, щоб послабити сторони конфлікту, остаточно сказати, що немає іншого виходу з ситуації, як поділ Іраку на три частини. Я здивований і обурений егоїзмом та індивідуалізмом Заходу.

Я закликаю всіх: Церкви, єпископати, християн, монаші згромадження, щоб зробити щось, щоб виступити і засудити те, що відбувається. Чому бояться сказати правду!?».

Майбутнє Іраку, здається, вирішене. Йдеться про неписану угоду про ненапад, укладену між курдськими військами і сунітськими екстремістами. Це дозволило б курдам створити суверенну державу, чого вони прагнуть упродовж багатьох років.

Тим часом, Абу Бакр аль-Багдаді, самопроголошений лідер ісламського халіфату закликав до глобального джихаду. Оголошуючи, що його наступною метою буде завоювання Риму, закликав усіх мусульман приєднатися до створення ісламської держави. Він також закликав послідовників ісламу, щоб під час Рамадану активізували напади на невірних.