Християни, мусульмани та євреї Риму провели смолоскипну ходу на захист переслідуваних християн
  • Пон, 19/05/2014 - 23:58

Висловити солідарність з християнами, які ризикують власним життям і часто втрачають його через свою віру, вийшла і громада Святого Егідія разом з єврейською громадою Риму: вони провели смолоскипну ходу біля Колізею, щоб звернутися до захисту переслідуваних християн в Африці, на Близькому Сході та в Азії.

Особливим приводом для цього  стала історія Меріам Яхья Ібрагім із Судану, яка спочатку була засуджена до повішання за відступництво від віри батьків. Дівчина вийшла заміж за християнина і навернулася в його віру, порушивши тим самим ісламські закони. В останні години надійшли новини про те, що буде новий процес, і смертної кари можна уникнути.

Президент Спільноти Святого Егідія Марко Імпальяццо у своєму коментарі Радіо Ватикану зазначив, що в світі є чимало місць, де, як у Судані, не визнається право на навернення з ісламу в іншу віру. «Ми звертаємося до наших братів мусульман, - сказав Марко Імпальяццо, - і просимо в них, в їх найбільш свідомої частини, яка складає переважну більшість, трудитися разом з нами заради того, щоб усім було забезпечено це основоположне право, за яке Церква так багато боролася».

Примус і насильницьке навернення в Іслам: з цим зіткнулися і школярки, викрадені в Нігерії екстремістами з «Боко Харам». На захист таких, як вони, - а всього в схожій ситуації перебувають близько 100 тисяч християн у світі, - і провели смолоскипну ходу євреї, християни і мусульмани Риму. Їх метою було перш за все привернути увагу громадянського суспільства, вірних та людей доброї волі. 

«Ми хотіли б об'єднати релігії проти тероризму, який прикривається релігією, і щоб нарешті громадська думка стала проводити розмежування між насильством і релігією», - пояснив президент Спільноти Святого Егідія. Він додав, що Папа Франциск докладає особливі зусилля для досягнення цієї мети, і велике значення в цьому сенсі має те, що він скоро відвідає Святу Землю в супроводі імама і рабина. Рішення здійснити паломництво на землю трьох релігій разом з їх представниками, - це, за словами Марко Імпальяццо, «самий видимий, найбільший знак» волі до діалогу і співпраці в ім'я миру.

Під час смолоскипної ходи біля Колізею своїми зворушливими і драматичними історіями поділилися християнин з Сирії, який втік від війни, еритрейська християнка, яка допомагає ісламським біженцям, і сестра отця-єзуїта Паоло Далл'Ольо, викраденого в Сирії майже рік тому, - про якого досі немає ніяких звісток.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va