Християни не погоджуються перетворити базиліку св. Софії в мечеть
  • Чтв, 16/07/2020 - 16:23

Християнам важко погодитися з перетворенням базиліки св. Софії в мечеть. У Салоніках відбулася демонстрація. Грецькі християни вимагають рішучої реакції західних країн і також побоюються щодо долі християнських мозаїк у цій древній базиліці. Вони згадують, що сталося в окупованій Туреччиною частині Кіпру, де старовинні православні церкви також перетворили на мечеті, а їхній християнський декор розікрали або знищили.

О. Паскаль Гольниш, директор «L'Oeuvre d'Orient», однієї з найстаріших католицьких установ, яка підтримує церкви на Близькому Сході, наголошує, що християни не повинні згоджуватися на перетворення св. Софії в мечеть. Це один з головних центрів християнського культу в світі. Надання йому статусу музею 1934 р. аж ніяк не було задовільним рішенням. Сьогодні необхідно вимагати повернення св. Софії у початковий стан.

«Перетворення базиліки в мечеть – символічний акт з дуже серйозними наслідками. У Стамбулі не бракує мечетей. Це своєрідне оголошення війни в моральному та релігійному значенні. Але це є також бажанням показати, що Туреччина повертається спиною до того, чим була з моменту заснування її сучасної держави. Це дуже серйозно, сказав Паскаль Гольниш. – Це підлий, агресивний і цілком зайвий жест. Ми просимо Туреччину відмовитися від своїх планів. Це жести, які впливають на сприйняття історії Туреччини та її стосунків із міжнародною спільнотою. Це дуже важлива подія, яка, безумовно, стосується насамперед наших братів православних. Розуміємо, що християнам Туреччини важко висловити своє невдоволення. Ми, як «L'Oeuvre d'Orient», не приймемо цього рішення. Якщо базиліка стане мечеттю, ми будемо просити жестів з однаково символічним значенням, а саме, вимагатимемо повернення св. Софії у початковий стан. Це потрібно розглядати в широкій історичній перспективі. Це не події, які мають значення лише для наших днів. Це події, що увійшли в історію».