Християни повинні бути радісними, а не з похоронними обличчями
  • Чтв, 21/12/2017 - 15:06

Обличчя християнина повинно випромінювати радість з приводу спасіння та прощення, які нам приніс Христос. Життєвий песимізм не є притаманний християнству. На це звернув увагу Папа Франциск під час проповіді, яку він виголосив у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані в четвер, 21 грудня 2017 р., закликаючи всіх до радості та оптимізму.

До цих думок проповідника натхнули біблійні уривки, що були прочитані цього дня під час Святої Меси, в яких говориться про глибоку радість, яка випливає з нутра, і не є радістю, спричиненою якимсь святкуванням. Як наголосив Вселенський Архиєрей, перш усього, християнська радість випливає з того, що Господь нам простив та відкликав покарання, на яке ми заслужили: «Це є справжнім коренем християнської радості».

Проповідник пригадав слова одного філософа, який критикував християн за їхній сум, кажучи: «Ті, християни, кажуть, що вони мають Спасителя; я повірю, повірю в Спасителя тоді, коли вони матимуть обличчя спасенних, радісних від того, що їх спасли». Якщо християнин має похоронне обличчя, то хто йому повірить, що Ісус Христос його спас та простив йому гріхи? «Бог є Богом прощення», – наголосив Єпископ Риму, закликаючи всіх прийняти те Боже прощення і з радістю прямувати вперед.

Іншою причиною для радості є те, що Господь «прямує разом із нами» від того моменту, як покликав нашого праотця Авраама. Він є серед нас, разом із нами серед наших труднощів та випробувань, у радостях, у всьому... Тому, Папа закликає протягом дня принаймні кількома словами звертатись до Господа, Який є поруч, Який постійно присутній у нашому житті.

А на закінчення проповіді Глава Католицької Церкви наголосив, що життєвий песимізм не є притаманний християнству; його причиною є брак віри у те, що ми спасенні та прощені, брак відчуття Божої ніжності до нас. Послідовник Ісуса Христа не може бути песимістом та опускати руки у труднощах та невдачах. Пресвята Богородиця є для нас чудовим прикладом оптимізму та радості, Яка завдяки дії Святого Духа з радістю «піднялася та швидко пустилася в дорогу». Святий Дух завжди спонукає до того, щоб ми швидко піднялися, аби не барилися, щоб з радістю прямували вперед.