«Християни вірять в Бога — альтруїста»: Глава УГКЦ про альтруїзм, як спосіб життя християн
  • Нед, 21/01/2018 - 13:47

У першому прямому ефірі 2018 року інтерактивного проекту «Відкрита Церква» на «Живому ТБ» Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав пояснив значення альтруїзму, як способу життя справжнього християнина. Нижче пропонуємо вашій увазі підбірку цитат, які, на наш погляд, розкривають якнайкраще це поняття.

  • Альтруїзм — це складне слово, яке говорить, де-факто, про те, що є способом християнського життя. Слово «альтруїзм», латинського походження, означає «любов і всі вчинки на благо когось іншого, відмінного від мене». Ми, християни, в духовному сенсі, у цьому випадку більше говоримо про любов до ближнього.
  • Альтруїзм — протилежне поняття до егоїзму. Егоїзм — це коли хтось дбає тільки про власну користь, власні інтереси. Альтруїст — це особа, яка піклується про ближнього.
  • Християни вірять в Бога, який є любов’ю. Сам апостол Йоан Богослов, улюблений учень Христа, каже так: «Ми повірили в ту Любов, яку Бог має до нас». Тому, говорячи світською мовою, християни вірять в Бога, який є альтруїстом.
  • Цими днями ми святкуємо два великих свята: Різдво Христове (коли Бог став людиною, тобто воплотився заради тих, кого любить, аби пожертвувати собою заради них), Богоявлення Христа (Бог задля людини, задля нашого спасіння, зійшов в Йорданські води, тобто взяв на себе наші гріхи, наш бруд). Тож і одне, і друге свято є святкуванням Його вчинків любові до нас. Це нам показує Бога, який перший нас полюбив.
  • Справжній альтруїзм допомагає бути собою кожному із нас. Існує фраза в Євангелії, яка, можливо, видається дивною сучасній людині: «Хто хоче спасти своє життя, той його погубить, а хто віддасть своє життя задля мене і Євангелія, той його спасе». Тобто лише тоді, коли ми жертвуємо собою задля добра іншого, ми ростемо, спасаємося і маємо можливість жити вічно.
  • Егоїст — це той, хто нищить себе, хоче врятувати своє життя за кошт іншого. Але це є життя в самознищенні і воно є передсмаком пекла.
  • Той, хто віддає своє життя за іншого, хто жертвує найкраще з того, що має — той вже живе життям вічним.
  • На Тайній вечері Христос сказав таку фразу, яку ми тепер говоримо на проповіді, коли ховаємо наших солдат, які віддали своє життя за Батьківщину: «Немає більшої любові від тієї, коли хтось життя своє віддасть за друзів своїх». Ця думка, вчення, ця віра в любов до ближнього — віра, яка спасає мене, дає мені шанс жити.
  • Альтруїзм — це спосіб життя, існування справжнього християнина.