Християни встановили великий хрест як знак перемоги над мороком ІДІЛ
  • Срд, 22/02/2017 - 16:30

18 лютого католицький халдейський патріарх Багдада (Ірак) єпископ Луїс Сако відвідав село Телекуф, звільнене з-під влади ІДІЛ, де взяв участь у першій Месі, відправленій у церкві святого Георгія після двох з половиною років перерви. Там він поблагословив великий хрест, встановлений на пагорбі на знак перемоги християнства над мороком джихадистів.

Як повідомляє сайт Патріархії Вавилона, на святкуванні в місті, розташованому за 28 кілометрів від Мосула, були присутні представники влади та посадові особи регіону.

У проповіді монсеньйор Сако сказав, що ця подія – це «перша іскра світла, яке світить у всіх містах, розташованих на рівнині Ніневії, після темряви ІДІЛ, яка тривала майже два з половиною роки».

«Це наша земля, це наш дім», – нагадав єпископ вірним. Він також зазначив, що зараз настав час віднайти надію, що люди мають повернутись у свої села, щоб розпочати нове життя. Так християни зможуть показати світові, що сили темряви, які посіяли хаос і спустошили їхні землі, ефемерні та що Церква Христова, незважаючи на страждання, побудована на скелі.

Після служби її учасники пішли на пагорб на околиці міста. Там єпископ благословив великий хрест, який був воздвигнутий на тлі феєрверків під вигуки: «Перемога, перемога! Перемога тих, хто вибрав віру і повертається!» Католицький Патріарх висловив переконання, що цей хрест проголосить «усьому світові, що це наша земля, ми народжуємось і вмираємо на ній. Наші предки поховані в цій чистій землі, і ми залишимося, щоб зберегти їх усіма своїми силами та силами майбутніх поколінь».

«Це щирий і голосний заклик для повернення та відновлення. Ми тримаємося своєї землі, майбутнього на землі предків. Тут ми можемо пишатися історією. Тут ми можемо отримати всі наші права», – сказав єпископ Сако.

Перед службою Божою спеціальна комісія прибула в Телекуф для оцінки стану пошкоджень, щоб просити міжнародні організації про допомогу. Церква святого Георгія була очищена добровольцями з французької благодійної організації «SOS – Християни зі Сходу».

Встановлення хрестів – це знак, який уже не раз повторювався, відколи іракська армія почала наступ, щоб відвоювати місто Мосул, осередок ІДІЛ в Іраку. У кожному селі, звільненому на рівнині Ніневії, християни робили дерев'яні хрести, щоб розмістити їх на дахах церков і будинків. 

У цих подіях також брали участь мусульмани. Минулого тижня, зокрема, група молодих мусульман приєдналася до очищення храму Діви Марії, який розташований у східній частині Мосула, звільненого іракською армією. Ця акція – частина кампанії, покликаної нагадати про мирне релігійне співіснування, яке було характерне для цього міста до того, як джихадисти захопили його 2014 року.