Християнська єдність: 850 років від смерті св. Томаса Бекета
  • Нед, 26/01/2020 - 17:35

Цього року виповнюється 850 років з дня смерті Томаса Бекета. Під гаслом «Бекет 2020» в Англії відбудеться низка заходів, які пропагують постать цього святого. Другим покровителем Великобританії, після св. Юрія, його вшановують як католики, так і англіканці.

Для історії християнства на Британських островах важливий, але дещо забутий святий, символ зіткнення Церкви та Корони. Він зазнав мученицької смерті в соборі Кентербері. Ідея згадати цю постать та відродити її культ має зробити Кентербері провідним місцем паломництва в Англії та одним із головних центрів паломництва в Європі.

Спектр подій поєднує в собі сакральні елементи з культурою і навіть ... забавою. Британський музей працює над першою в історії Англії присвяченою йому виставкою, а Лондонський музей покаже середньовічні пам’ятки паломництв до могили св. Томаса, колись дуже популярного, про що свідчать численні знахідки вздовж Темзи.

Програма «Бекет 2020» поєднує також лекції, богослужіння та концерти сакральної музики, дитячі майстеркласи, а також театральні вистави та кінопоказ, і навіть мандрівки слідами покаяння короля Генріха II, про якого історія говорить, що під його впливом група лицарів убила єрарха, коли він відправляв вечірню.

Священник, лорд, канцлер Томас Бекет відмовився від мирського життя і навернувся, коли став Архиєпископом Кентерберійським. Відтоді аскет і критик престолу говорив про податковий тягар і боровся з політикою підпорядкування Церкви державі. Його смерть критикували європейські еліти. Тільки за три роки його винесли до слави вівтаря, а король Генріх II здійснив публічне покаяння на його могилі, яка притягувала натовпи вірних. Тому за кілька сотень років Генріх VIII наказав її знищити.

4 липня вулицями Кентербері пройде парад, в якому візьмуть участь школи та реконструкційні групи, створюючи неповторну, барвисту атмосферу, що пригадує культуру та події часів середньовіччя, а також міфічних часів, бо на вулицях мають з’явитися навіть... гіганти. Це має бути громадський захід для всієї родини, скерований до всіх вікових груп, як повідомляє організатор: «навіть тих, хто з середньовіччя».