«Християнська школа завжди сприймалась як символ свободи, демократії та розвитку європейської культури», - Єпископ Йосиф (Мілян)
  • Чтв, 27/10/2016 - 18:11

«З розвитком в Україні напряму католицької освіти, сьогодні Українська Греко-Католицька Церква розвиває в Києві ідею міжнародної католицької школи імені Митрополита Андрея Шептицького. Маючи проект екошколи невпинно шукаємо земельної ділянки, або хоча б приміщення для реалізації цієї ідеї», – про це 27 жовтня 2016 р. говорив Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час прес-конференції, щодо католицького шкільництва в Україні.

Єпископ розповів про Європейський Комітет Католицької Освіти (ЄККО), який був створений в 1974 році. Владика звернув увагу на те, що ця структура сприяє розвитку вільної католицької освіти в різних європейських організаціях. За Його словами під опікою ЄККО сьогодні знаходиться 35 000 шкіл, де навчається 8 000 000 учнів: «Основним завданням цього комітету є виховання молоді. Через це вивчаються основні принципи освіти та проблеми пов’язанні з впровадженням цих принципів. Серед чисельних завдань цього комітету є також захист інтересів католицької школи в різноманітних офіційних європейських організаціях», – зазначив Він.

Опісля Владика зауважив, що впроваджувати католицьке шкільництво в Україні почали враз з демократичними процесами. Відтак, він навів приклад приватного ліцею імені Климентія Шептицького, який був заснований в 1991 році: «Згодом цей ліцей був переформатований в католицьку школу. Його популярність у Львові була в тому, що християнський учбовий заклад сприймали як символ свободи, демократії та розвитку європейської культури. Тоді всі прагнули змін і така зміна наступила враз із заснуванням католицької школи», – наголосив Архиєрей.

Далі Єпископ зазначив, що сьогодні в Україні успішно розвивається напрям католицької освіти: «В Києві шукаємо можливості для втілення ідеї міжнародної католицької школи імені Митрополита Андрея Шептицького. Це б могла бути екошкола! Для початку створено проект на 600 місць, та на жаль вже довшим часом шукаємо земельної ділянки, або хоча б приміщення щоб це реалізувати. Значний вплив для покращення цього проекту мало би прийняття закону про дофінансовування таких шкіл. Це суттєво змінило б дану ситуацію».