Християнське соціальне вчення та його місія в Церкві у контексті діяльності «Карітасу»
  • Втр, 19/11/2013 - 13:57

З 18 по 20 листопада 2013 року у Івано-Франківську відбувається Стратегічна нарада директорів єпархіальних організацій і працівників Національного Офісу Карітас України. Трьохденна зустріч має на меті проведення робочої сесії із представленням програми та роботи «Карітасу» в Україні. Співпраця із органами державної влади, із донорськими організаціями, аналіз роботи та мережі «Карітасу», його місія, візія, цінності у супроводі фахової дискусії, загальних обговорень та у групах – усе це визначить стратегію сучасної діяльності та майбутнього мережі благодійних організацій Карітас на території України.

Розпочалась нарада спільним молебнем до Богородиці у місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Очолив моління архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Далі президент Карітасу України Андрій Васькович оголосив відкриття наради та відбулася презентація учасників. Митрополит Володимир (Війтишин), у свою чергу, привітав усіх присутніх та наголосив на важливості місії «Карітасу» для Церкви і потребі таких зустрічей, зазначивши, зокрема: «Владики підтримують роботу «Карітасу», бо вона відображає спільність завдання Церкви – йти до потребуючих людей, бути поряд них і з ними. Ваша діяльність покликана міняти суспільство, відкривати йому Ісуса Христа, практично сприяти консолідації та порозумінню в Україні. Нехай Господь благословить Вам!»

Цього ж вечора учасники наради мали можливість почути виступ о. Олег Луки, заступника голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир про Соціальне вчення Церкви у контексті діяльності «Карітасу». Він зазначив, посилаючись на важливі документи Церкви, що «головне завдання, яке повинно бути у центрі діяльності як окремої особи, так і інституцій церковних, громадських, і яке, без сумніву, є визначальним також для діяльності «Карітасу» – це служіння людині – як першочергове завдання, яке стоїть перед кожним мирянином, християнином в соціальній сфері. Утверджувати найбільшу цінність людини – гідність людської особи – це важливе, у певному сенсі центральне й об’єднуюче завдання служіння... Як перший крок на шляху до здійснення цього (першочергового) завдання служіння – прагнення і зусилля, спрямовані на оновлення свого внутрішнього світу, тобто духовний стан особи (згідно п.552 Компендіуму Соціальної доктрини Церкви).

Наводячи практичні приклади такої діяльності, о. Олег Лука зазначив, що цінність праці представників Карітасу виражає глибинне значення місії Церкви. Творячи діла любові, милосердя, добра іншому, виконується справа Божа. Бути там, де є потребуючий – це бути там де є Бог, творити діла служіння – це виявляти свою віру і Бога у суспільстві і у середовищах потребуючих.

«Діяльність Ваша», – зазначив о. Олег Лука, – «в основі якої, вже згідно самої назви і принципу дії є поняття «карітас», безкорислива любов, милосердя, благодіяння, благочинність, вже по-своїй суті є справою Божою, бо несе у собі дію жертовної любові до ближнього через любов до Бога. Є справою Божою, а важливість людського при цьому – це співдія, де має місце і людське і Боже. Тому Ваша праця не тільки є цінною, важливою, не тільки має якесь відведене місце і ділянку у суспільному житті і його розвитку, але вона має величезну рушійну силу. Про це каже також папа Венедикт XVI у енцикліці Любов у Правді (Caritas in Veritate): «Любов – «карітас» - це надзвичайна сила, що спонукає людей до мужньої та відданої посвяти у царині справедливості та миру. Ця сила походить від Бога – вічної Любові і абсолютної Правди». Нехай ця сила Вас супроводжує у Вашому нелегкому служінні, праці і буде постійним запевненням того, що виконуючи Божу справу, якою є діяльність «Карітасу», Ви залишаєтесь «основною рушійною силою для справжнього розвитку кожної особи й усього суспільства».

Продовжилася зустріч дискусією та обговоренням актуальних викликів у праці «Карітасу» в Україні, що відкрило можливість для подальшого спільного розгляду, пошуку та вирішення чисельних важливих практичних моментів для учасників наради впродовж наступних днів наради.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир